Реклама / Ads
5| 5903 |12.10.2019 НОВИНИ

Този убиец е унищожил 52 милиарда души!

.
Невероятно, но факт: комарите са оказали по-голямо влияние на човешката история отколкото най-великите пълководци и стотиците войни. Те са спрели армията на Чингис хан и той не е стигнал до Южна Европа. Пак комарите са спрели кръстоносците и те не са успели да завладеят Светите земи.
 

Това малко и агресивно насекомо е способствало за възникването на Великобритания. Всичко това и още много други невероятни истории е описал в книгата си „Комарът: човешката история и най-смъртоносния хищник“ историкът Тимоти Вейнград. Тя е преведена на много езици и вече е бестселър, защото съдържа уникални нови данни за комарите, пише израелското издание Haaretz в последния си брой.

 

През 1698 г. от Шотландия отплували шест кораба с 1200 души, тръгнали да се заселят в района на Дарен в Панама. Идеята била да създадат там колония, която след това да прерасне в селища и голям търговски център. Затова заселниците носели със себе си 25 000 кожени обувки, инструменти за строителни работи, вълнени одеяла, дори печатна машина и стотици библии.

 

Съдбата на тази експедиция обаче се оказала трагична. Колонизаторите започнали масово да боледуват от треска, не можели да се лекуват и умирали по 10-15 души на ден. В намерени дневници се описва ужасното положение, като три думи – комари, треска и смърт – били на всяка страница.

 

На шестия месец половината шотландци били мъртви. Останалите се натоварили на корабите и тръгнали обратно. По пътя измрели още много от тях и били хвърлени в морето. Тези, които успели да се доберат до родината, били изнемощели и скоро също се простили с живота. Така завършил опитът на Шотландия да основе своя колония…

 

В книгата на Вейнгард са описани десетки подобни истории. Авторът твърди, че когато огромният астероид пада на земята, динозаврите вече са били измрели от болест, която се предавала от комарите.

 

Маларията е унищожила изцяло Африка в древността. Местните хора заболели от деформация на кръвните клетки, което предизвиквало смъртоносна анемия.

 

Стотици хиляди жители на древния Рим и древна Гърция са умрели от малария. Много от войните, които се водели по онова време са губени заради комарите, които покосявали цели армии.

 

Древен Китай също станал жертва на комарите, които в 94 г. преди Христа превзели низините около реката Янцзъ.

 

Понтинските блата край Рим били наречени "Долината на смъртоносните сенки" заради рояците комари.

Германски мисионер, оказал се в южната част на САЩ преди повече от 200 г. написал: „Пролетта е рай, лятото – ад, а есента – лазарет“.

 

Римските легиони, които се опитали да превземат Великобритания били спрени от разновидност на маларията – половината воини и офицери – около 40 000, - умрели по пътя и в лагерите.

 

Съвременните учени са пресметнали, че по време на войните много повече воини са умрели от ухапвания на комарите, отколкото в бой.

 

Военните стратези – от Саладин до хитлеристите, - са се опитвали да използват комарите като оръжие. Наполеон заповядал да изкопаят траншеи. Когато в тях се оказвали англичаните, били заливани с вода и това докарвало епидемия от малария.

 

Оливър Кромуел, великият реформатор, умира също от малария, защото отказал да пие хинин – единственото лекарство по онова време срещу болестта.

 

Когато Колумб открил Новия свят, бил посрещнат от комари, но те не били толкова много и опасни, благодарение на доброто земеделие, което се практикувало там. Затова пък войниците му „дарили“ новите земи със сифилис…

 

По съвременни изчисления в новооткритите земи на Северна и Южна Америка от болести, преносими от комари, са починали около 95 млн души при общо население малко над 100 милиона.

 

Общата сметка на убитите от комарите хора е умопомрачителна - 52 милиарда души. Това е почти половината от населението на Земята, откакто има данни за живот на нея.

 

Комарите и днес са най-свирепите убийци. Техни жертви всяка година стават 800 000 души.

 

През изминалото лято комарите в България са били особено активни. За съжаление невинаги се предприемат адекватни мерки за унищожаване на техните поселения. Не мислете обаче, че през есента сме се отървали от тях. Те все още са активни в някои области, за което благоприятства и топлото време. Ще се изненадате, не тези гадове не умират по време на студенета зима. Противно на общоприетото схващане, тези насекоми презимуват в хибернация в защитени места, като кухи дървени трупи, под кората на дърветата и другаде. Когато метероологичните условия се подобрят, женските комари се събуждат и започват да търсят източник на кръв, за да могат да започнат да се възпроизвеждат.

 

В света има над 3500 вида комари от 50 рода. В България са разпространени 47 вида от 10 рода, като основните са три: род Culex, род Anopheles и род Aedes.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 4211 |01.10.2019 Радев: Този преход засегна не едно поколение в България, изгубихме ли се в него ? . 0| 4355 |24.09.2019 Пожарът в Първомай унищожил хотел, а не болница . 4| 5215 |21.09.2019 Мая Манолова вади още две „бързи“ поръчки на Фандъкова, този път за 80 млн. лева . 8| 4666 |19.09.2019 Пуснаха предсрочно на свобода убиеца Джок Полфрийман

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads