Реклама / Ads
0| 5738 |18.01.2011 НОВИНИ

Тръгна делото за "Илинден"

.
Основният съд в Охрид даде ход на делото за потъването на кораба “Илинден” в Охридското езеро, при което загинаха 15 български граждани на 5 септември 2009 година.
 

Процесът най-после тръгна по същество, след като на 26 октомври м.г. бе отложен заради отсъствието на единия от подсъдимите – представителят на “Лоид” Бранко Баич.

Хърватинът не се появи в съдебната зала и днес, но съдът прецени, че може да даде ход на делото и в негово отсъствие. Заседанието обаче бе отложено за следващия петък – 28 януари. Дотогава македонските съдии ще преценяват искането на прокуратурата Баич да бъде съден задочно.

Заедно с Баич подсъдим по делото е и капитанът на кораба Сотир Филевски, който все още се намира под домашен арест. Обвиненията срещу Баич и Филевски са за извършване на тежко престъпление срещу сигурността на хората и имуществото в транспорта.

На 5 септември 2009 година корабът „Илинден“ се преобърна и потъна във водите на Охридското езеро, на около 200 метра от брега. Загинаха 15 от 56 пасажери, туристи от България, които пътуваха за излет до манастира Свети Наум.Едва в края на миналата година българската прокуратура получи част от исканите документи за потъването на кораба. Македонската страна е изпратила документи от аутопсиите на загиналите, протоколите от огледа на мястото, където корабът потъна и копие на техническата експертиза за състоянието на плавателния съд.

Заключението на експертите е в над 100 страници. В момента разследващите в България се запознаят с материалите. Във всички документи от аутопсиите е записано, че загиналите са починали от удавяне. Сред възможните причини не е спомената хипотеза за ненавременна лекарска помощ. Българските адвокати на оцелелите настояват да се проверят съдебно-медицинските експертизи, тъй като според тях има съществени пропуски. Те допускат възможността някои от загиналите да са били още живи след изваждането им от езерото, но да не им е оказана навременна помощ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4870 |17.01.2011 Делото "Белнейски" влиза на 7 февруари в съда . 5| 6037 |17.01.2011 Болен адвокат стопира делото срещу "Наглите" . 2| 6088 |07.01.2011 Искат открит процес по делото "Белнейски" . 2| 5723 |06.01.2011 Внесоха обвинителния акт по делото "Белнейски"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads