Реклама / Ads
5| 6202 |28.11.2010 НОВИНИ

Т. Трайков: "Булгатабак" ще бъде приватизиран

.
Трайчо Трайков
Този път "Булгартабак" ще бъде приватизиран. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването "Неделя 150" на БНР. Преди него обаче е компанията „Монтажи", подготвяме ВМЗ Сопот, държавният дял в ЕОН и други, уточни министърът.
 
За АЕЦ Белене, министърът каза, че атомната ни централа ще е рентабилна, ако може да си продава тока. Картите са обърнати и трябва да бъдат изиграни, каза Трайков. Цените на ядрените мощности по света са най-различни, инвеститорите и строителите също, така, че не може да се прави аналогия между чужда АЕЦ и нашата Белене. Според него китайците в скоро време ще бъдат №1 в енергийната област.

Все още не се знае кой от двата проекта - "Южен поток" и "Набуко" ще заработи първи, но "аз ще направя всичко възможно "Набуко" да започне първи да работи, защото там има много стратегически партньори", заяви Трайков. Според него енергийната инфраструктура не се забелязва много, но е основата да се развива всичко останало. Ще използваме максимално пазарните възможности, важно е да поглеждаме европейския пазар.

България е готова за зимния сезон и дори, ако прогнозите за екстремна зима се сбъднат, пак няма да има проблеми, увери още министърът.

Трайков съобщи, че във вторник се събират министрите на енергетиката от съседните страни. Конференцията „Предизвикателствата пред енергетиката в енергетичния пазар в Югоизточна Европа” е по инициатива на България. Основната цел е в рамките на създаването на общия европейски пазар ние като регион по-ясно да заявим и да дефинираме своите цели и интереси, обясни министър Трайков. Той поясни, че тази инициатива е и за създаване на 10-годишен общ план на държавите от Югоизточна Европа. По думите на Трайков този регион става все по-важен в енергийно отношение – той е входната точка на Европа на южния газов коридор, важен е от електроенергийна гледна точка. „Югоизточният район на Европа и Каспийският регион, които в миналото са разглеждани като периферия, вече са център от енергийна гледна точка”, каза още Трайчо Трайков. Проектите на ядрената енергетика са много важни за региона, каза Трайков във връзка с посещението на Сергей Кириенко.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4797 |21.09.2010 Тр. Трайков: Боинг е поканен да купи ВМЗ Сопот . 33| 4980 |01.09.2010 Тр. Трайков: Искам писта за Формула 1 и АЕЦ . 10| 4874 |26.08.2010 Тр. Трайков: Газът ще се повиши . 12| 4680 |07.07.2010 Тр. Трайков: Газът е скъп, защото у нас влиза скъп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads