Реклама / Ads
12| 4681 |07.07.2010 НОВИНИ

Тр. Трайков: Газът е скъп, защото у нас влиза скъп

.
Трайчо Трайков
Портретът на Овчаров да си го закачат промишлените потребители, които се чудят защо им е толкова висока цената, настоя Трайков. Имаме интерес "Южен поток" да се реализира през 100% български тръби, обясни министърът.
 

Газът е скъп, защото в България той влиза скъп, обясни по БТВ министърът на икономиката и енергетиката Тр. Трайков. Той тръгва от Газпром и минава през посредници, което оскъпява горивото, но точно тази цена не се знае, след тях отива у Булгаргаз на 339 долара. Посредниците са излишно звено, защото внася непрозрачност, поиска Трайков. Оказа се, че посредници винаги е имало.

Булгаргаз продава на множество потребители, поставяйки си 1,5% надценка. След това горивото минавало по тръбите на Булгартрансгаз, което я оскъпява с нови 12 долара. След това Булгаргаз продава на промишлени потребители, топлофикации и на газоразпределителни дружества, които снабдяват домакинствата. Тук вече е най-голямата надценка, каза Трайков, която била между 150 и 250 лв, но това не било странно. Като се изкалкулира всичко, ставало над 500 долара.

Въпросните 339 долара, на които влиза газът, не е ниска цена, тя е такава почти навсякъде в Европа, даже на места е и по-ниска, обясни Трайков, съобщавайки, че формулата на която влиза газът трябвало да е друга и тъкмо за това настоявала българската страна. Руснаците проявили разбиране към позицията ни, като не казали, че няма да ги има посредниците, но не било изключено да се преговаря по темата. Вицепремиерът Зубков обаче признал, че потребителите в България плащат много висока цена.

"Белене" си е "Белене", при разговори на високо ниво виси имплицитна свързаност на темите, но газът се обсъжда отделно
. Обвързаността може да е в темите за газът и "Южен поток", уточни Трайков. Русия има интерес потокът да минава през нас. Ние също имаме интерес от него, но защитавайки постигнатите ни позиции за 100% български тръби, съобщи министърът. Най-изгодно за страната ни би било да получаваме транзитни такси от пренос по нашите тръби, а не по нови, които ще са български само 50%, нарисува схема Трайков.

Цените на газа стават пазарни и се увеличават всяка година, за разлика от цените на транзита, обясни още министър Трайков и подчерта, че това не съответства на българския интерес. Портретът на Р. Овчаров да си го закачат промишлените потребители, които се чудят защо им е толкова висока цената, настоя отново Трайков. Ако не бяха промените в договорите, сключени по времето на Овчаров, цената сега щеше да е 30% по-ниска, категоричен беше той.

Много е важно как ще бъде формулиран въпросът при евентуален референдум за АЕЦ "Белене", коментира Трайков, който действал на принципа "три път мери, веднъж режи".

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4723 |06.07.2010 Трайков: Газоразпределители надуват цената с 50% . 15| 5510 |01.07.2010 П. Димитров като Г. Димитров: Газът е като слънцето и въздухът . 8| 4405 |09.04.2010 Тр. Трайков: Няма да национализираме електроразпределението . 8| 4784 |17.01.2010 М. Димитров: Почвайте реформи, защото ще става по-трудно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads