Реклама / Ads
8| 5966 |28.01.2013 НОВИНИ

Тр. Трайков: И гений да си, ще се объркаш с въпроса на референдума

.
Бившият енергиен министър Трайчо Трайков
Предложиха развалена стока в демократична опаковка. Така коментира референдума бившият енергиен министър Трайчо Трайков по Нова телевизия.
 

Огромен е рискът да сте гласували за едно, а гласът ви да се разтълкува по различен начин. Трайчо Трайков не е отишъл да гласува на референдума и решението му не е повлияно политически, каза той и изрази доволство, че повечето българи са постъпили като него и са разпознали, че им се предлага стока менте.

Не съм сигурен, че някой спечели на този референдум. Хората, които бяха против „Белене”, въпреки че съзнаваха абсурдността на нещата, застанаха с имената си зад това решение. Нямаше как да не се обърка човек, и гений да е. Не защото хората са глупави, а защото се зададе абсурден въпрос, коментира Трайков.

Според него въпросът би трябвало да бъде: "Искате ли да развиваме ядрена енергетика след изтичане на живота на максималния срок на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"?"

"Авторите на референдума предложиха една развалена стока. Много хора отидоха да си я купят и да я изхвърлят", посочи още той.

“За позицията на RWE беше ясно от първия ден на мандата ми като министър. Въз основа на това водихме разговорите. След това в един период – от около година трябваше много внимателно да се пазим да предпоставяме резултатите от преговорите, защото имаше около 1 млрд. вариация в цената.

Със сигурност сме знаели, че RWE не бяха съгласни с допълнение №5 – за допълнително оборудване с над 600 млн. евро. Другото беше, че до този момент българската страна не беше дала отговор откъде ще вземе парите за финансирането на проекта”, каза бившият министър.

Той подчерта, че част от хората, гласували с “Не”, са допринесли границата на вота да надхвърли 20-те процента, което автоматично ще върне дискусията за “Белене” в парламента. “От тези 60%, гласували с “Да”, вероятно повечето са гласували с носталгията по евтината електроенергия от АЕЦ “Козлодуй”. Тези хора направиха фалшивата аналогия между “Белене” и “Козлодуй” и тази аналогия им бе натрапена от БСП”, заяви Трайчо Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6335 |24.01.2013 Трайчо Трайков: 10 млрд. евро е вярната цена за "Белене" . 14| 6619 |11.10.2012 Тр. Трайков: Не в катарските пясъци, а в сибирските ледове е заровена оставката ми . 3| 5787 |01.08.2012 Трайчо Трайков: Цената на дизела трябва да е 2.40 лв. . 98| 7225 |17.03.2012 Тр. Трайков: Николай Младенов си изми ръцете с мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads