Реклама / Ads
16| 5113 |11.05.2011 НОВИНИ

Тр. Трайков: Като питах защо не ни е най-евтино горивото, реагираха истерично

.
Трайчо Трайков
Големите инвестиции са като спортно състезание; конкурираме се с Румъния и Сърбия в нашия регион; сега привличаме китайски инвеститори; ако се стигне до арбитраж, когато стомната се счупи, всеки ще предяви претенциите си, каза Трайков.
 

Всеки, който харесва стола ми, би могъл да го опита, иносказателно съобщи по БТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Тр. Трайков.

Оценките за сивата икономика се базират на различни методологии, а когато се основават на възприятията на хората, те са по-големи. Големите обороти обаче са в светлата част на икономиката, увери той. Икономиката посивява, когато да си в сивия сектор излиза по-евтино, отколкото да си в белия.

НС въведе принципа на мълчаливото съгласие при всички регистрационни режими, което спестява разходи и време на бизнеса. Държавните такси също се регламентираха така, че да не може да се използват вече за премии на администрацията и пр.

За първи път в инвестиционната ни стратегия е географски ориентирана - този път към Китай. Индустриална зона край София искаме да управляваме с китайски мениджър. Там може да има и производство, и складови площи, каза министърът. Работим по много инвестиции, но за всяка голяма има състезание и конкуренция като при спортно събитие. Като цяло инвестиционните потоци се възстановяват, добави той. Вътре в нашия район конкуренти са ни Румъния и Сърбия.

Инвестициите в България като процент от БВП са добре
; като брутна сума тази година инвестициите няма да са повече от миналата година, констатира Трайков.

За АЕЦ Белене имаме анекс за удължаване на срока до 30 юни; ако се стигне до арбитраж, когато стомната се счупи, всеки ще предяви претенциите си, каза Трайков. Когато наемате консултант, чиято задача е сделката да стане, е логично да има възнаграждение за него. Той очаквал препоръка от консултанта за различните сценарии. Колкото по-авторитетен бил този консултант, толкова по-неизкушен бил той. Затова имало фиксирано възнаграждение. Решението го взима собственикът, акионерът на проекта. Видим ли анализа, тогава ще го вземем.

Не мога да се карам с частна компания и да се сдобрявам; исканията и очакванията ми са ясни, коментира Трайков по повод отношенията си с Лукойл. Имаме косвени данни за това какво е положението. Моят въпрос беше защо при най-ниските акцизи в Европа, горивото ни не е най-евтино и се появиха истерични реакции. Поне някакъв ефект от тези въпроси сега има, прецени министърът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5446 |01.05.2011 Хр. Събев: Опитаха се да ме вербуват от ДС . 6| 4944 |16.04.2011 Тр. Трайков: Случаят Първанов вече е приключен . 88| 7214 |08.04.2011 Трайков: Има споразумение за "Белене", въпреки забраната . 26| 6045 |27.03.2011 Тр. Трайков: Фукушима повлия върху ядрената енергетика в световен мащаб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads