Реклама / Ads
19| 6036 |20.12.2011 НОВИНИ

Трайков обяви "Козлодуй" за "стожер на енергетиката"

.
Трайчо Трайков
АЕЦ „Козлодуй" продължава да бъде основен стълб на енергетиката в България, а като приоритети можем да посочим продължаването на 5 и 6 блок, строежи на нови ВЕЦ-ове. Сигурен съм, че на площадката на АЕЦ „Козлодуй" има условия за изграждането на още един или два блока.
 

 

Това заяви енергийният министър Трайчо Трайков при посещението си в централата.

Точно в 14:38 минути АЕЦ „Козлодуй" постави енергиен рекорд като отчете произведеното количество електроенергия от създаването на 5 и 6 блок, което надмина постижението от 2008 година - 15,765 млрд. киловат часа.

Очаква се до края на 2011 година АЕЦ „Козлодуй" да произведе още 500 млн. киловат часа електроенергия.

Енергийният министър изрази надежда, че изграждането на 7-ми блок в крайна сметка ще се случи. По думите му това не означава непременно отказване от АЕЦ Белене - може да се реализира като част от едно по-малко Белене или като изцяло различен проект от началото, заяви Трайков, като обаче отказа да се ангажира с конкретни срокове.

Запитан дали след Бургас - Александруполис България ще се отказва от други газови проекти икономическият министър бе категоричен:"Не слушайте президента Първанов Бургас -Александруполис не е газов проект, това е проект за транспортиране на суров петрол от черно към Средиземно море. 

Относно метафората на премиера Борисов, че 2012 г ще бъде годината на Трайчо Трайков министърът коментира, че това изказване е типично в стила на премиера и в крайна сметка е израз целите, които си е поставил кабинета , а именно интензивно следване на всички политики за икономическо развитие на България.

Министър Трайков похвали ръководството на централата и работещите в нея, че не само са постигнали поставените цели, но и са ги надминали. Той подчерта, че безопасността от всички приоритети в енергетиката е на първо място и когато тя е спазена се гонят икономически резултати.

Той коментира още, че изследване на енергийното ведомство показала, че цялата населена сухоземна територия на земята може да бъде осветена за няколко минути с енергията произведена от АЕЦ-а през последната година.

 

Във връзка с поставения от АЕЦ „Козлодуй" рекорд от ръководството допуснаха специалисти в областта на енергетиката в пълно мащабен симулатор на командната зала, която е едно към едно с командната зала на 6-ти енергоблок. Шефът на централата Александър Николов се похвали, че централата разполага с три системи за безопасност.

Има и полустационарна  система на безопасност, която при отказ на стационарните може да поддържа блока в безопасно горещо състояние.


Александър Николов категорично заяви, че програмата за модернизация на централата ще продължи докато АЕЦ-а съществува. Той каза още, че числеността на персонала непрекъснато намалява като целта е в следващите няколко години да се достигне до численост, която е общоприета в подобен тип централи в света.

 

Като основни приоритети за следващата година шефът на АЕЦ Козлодуй очерта партньорска проверка на европейската комисия по проведените стрес тестове ; проверка на експлоатационното състояние на централата - на 5-ти блок през април май 2012 г. и на 6-ти блок през септември октомври , планови годишни ремонти.

 

Директорът по безопасност и качество на АЕЦ-а Митко Янков подчерта, че висш приоритет си остава непрекъснатото повишаване на безопасността ефективната защита на персонала  и опазване на околната среда .

 

Шефът на АЕЦ Козлодуй, който беше пребит заяви, че се чувства добре но отказа да коментира случилото се с него. Чувствам се като тенисист , заяви с усмивка Александър Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4964 |09.12.2011 Интерпол обяви за изчезнали двама българи . 5| 4759 |09.12.2011 Тр. Трайков успокои: Няма отлив на инвестиции . 6| 5018 |05.12.2011 Началник влак обяви гладна стачка . 8| 6128 |04.12.2011 Железничар обяви гладна стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads