Реклама / Ads
33| 5463 |11.06.2010 НОВИНИ

Трайков опроверга Борисов, и Овчаров се включи в разваления телефон

.
„Министерски съвет не е взимал решение за спиране на проекта "Бургас-Александруполис" и замразяване на АЕЦ "Белене", каза министър Трайчо Трайков минути, след като премиерът заяви точно обратното на среща с посланици. "Не мога да повярвам, че Борисов е казал подобно нещо", се учуди министърът.
 
Правителството за пореден път демонстрира умело игра на развален телефон и липса на каквато и да е координация между министри и премиер. Министър-председателят Бойко Борисов обяви пред посланиците на страните-членки на ЕС, че България се отказва от „Бургас-Александруполис” и замразява "Белене". Минути по-късно министърът на икономиката и енергетиката заяви в кулоарите на парламента: "Не мога да повярвам, че Борисов е казал такова нещо". „Не сме решавали, че няма да участваме нито в единия, нито в другия проект”, каза той. Запитан дали е изненадан от изказването на премиера, министърът каза: „Изненадан съм от вашето твърдение”.

„За „Бургас-Александруполис”, че гражданите са против е ясно, че ние правим всичко, за да се съобразим с гражданите, е също ясно. Проектът не се бави по наша вина сега, а защото се извършва екологична оценка”, каза Трайков. По думите му проблем има с осигуряването на суровина, но и той не е на българската страна.

По отношение на проекта АЕЦ „Белен” също няма решение за замразяване, каза министърът. Има един процес, който върви за търсене на чуждестранен стратегически инвеститор. Договорено е с партньорите по проекта докато не се намери финансиране да не се извършват дейности, свързани с големи финансови средства, обясни Трайков.

Малко по-късно към развалената телефонна връзка се намеси считаният за енергиен бос в сянка Румен Овчаров, който видя заговор между българското правителство и САЩ. „Някои хора в България така и не разбраха, че България има собствени национални интереси и тези интереси не могат да бъдат управлявани от които и да било други държави. В момента действията, които предприема правителството, добре е че най-после ги предприема, защото това стоене в разкрачено положение беше по-опасно и по отношение на АЕЦ „Белене”, и по отношение на „Бургас-Александруполис”.

Ако има добра новина, това е, че нещо се приключва. Тази агония завършва. Тази агония обаче е изключително вредна за България. Надявам се, че министър-председателят схваща за какви загуби става дума, както политически, така и геополитически, а и чисто икономически. България ще заплати 2 млрд. евро, за да приключи проекта „Белене”, вместо да даде 2 млрд. евро, за да имаме работеща най-евтината АЕЦ в целия ЕС.

България се отказва от един проект, който сега очевидно ще бъде реализиран в Турция. В крайна сметка си мисля, че може да бъде удовлетворявано всяко желание на американските ни партньори, но поне мъничко трябва да бъдат съобразявани и нашите национални интереси”, каза Овчаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5101 |09.06.2010 Тр. Трайков раздразнен от недоверието на ЕС за икономическите ни данни . 11| 6350 |29.05.2010 В. Димитров: Обвиниха ме заради битката на лобитата Овчаров-Петков . 8| 5155 |25.04.2010 Р. Овчаров: Докладът "Анти Станишев" беше опасен . 36| 5070 |23.04.2010 Р. Овчаров: Не слушайте птичката, която обещава светло бъдеще

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads