Реклама / Ads
12| 4683 |09.11.2010 НОВИНИ

Трайков притиска Русия да смъкне цената на газа

.
Трайчо Трайков
България ще поиска от Русия да договорят по-ниски цени на природния газ. Това заяви енергийният министър Трайчо Трайков, цитиран от monew.bg.
 

Министър Трайков участва в международна студентска научна конференция „ЕС 2020" в УНСС, за която закъсня поради дълъг разговор с руските ни партньори относно енергийните проблеми на България.

Той посочи също, че България ще изчака в близките няколко дни официалната позиция на Сърбия и Хърватия  за АЕЦ „Белене" , за което премиерът Борисов им  даде срок до събота да решат дали ще участват, след като от Белград анонсираха, че обмислят да поискат 5 % от бъдещата АЕЦ.

Икономическият министър каза още, че 90% от българските компании са оплакват, че трябва наново да обучават завършилите висшисти, които започват работа при тях.

Именно затова на България са необходими добре подготвени специалисти, които да могат да прилагат своите знания в полза на родната икономика, коментира Трайков.

Относно целта на международната конференция той посочи, че прогнозирането е нещо изключително трудно и даде пример със свое есе, което написал, когато бил във втори клас. То е със заглавие „Писмо до другарчето от 2000 година".

„В него съм познал някои неща като например, че с помощта на химикалка ще мога да си уреждам среща под Айфеловата кула, но пък не съм познал, че комунистическата революция ще победи в Сан Салвадор", подчерта Трайков.

Министърът посочи още, че се работи по проект за закон за иновациите, който има за основна цел през 2020 г. 1,5% от БВП да отиват за иновации. Сега този процент е доста по-малък и е в рамките на 0,3 - 0,5 на сто от БВП, уточни икономическият министър.

Средно в ЕС 45% от добавената стойност се създава с помощта на иновациите. В същото време у нас този процент е едва 25 на сто. Именно заради това е наложително да приемем нов закон в сферата на иновациите, каза в заключение министър Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4983 |25.10.2010 Фирми притискат Т. Младенов, искат оставката му . 4| 5245 |21.10.2010 България и Русия в съюз "Южен поток" през ноември . 1| 5211 |26.09.2010 РЗС притиска Пенчев, прикривал корупционни практики . 2| 4801 |21.09.2010 Тр. Трайков: Боинг е поканен да купи ВМЗ Сопот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads