Реклама / Ads
6| 5098 |09.06.2010 НОВИНИ

Тр. Трайков раздразнен от недоверието на ЕС за икономическите ни данни

.
Трайчо Трайков
Бъдещето на българската енергетика не е в отпадането на парното. Вярвам в компетентността на регулатора, има начин процесът да се управлява, съобщи министърът и обеща оптимално решение.
 

Колегите от финансите ще кажат има ли проблем с Брюксел, дали ние сме се объркали, или те, раздразнено обяви по БТВ министърът на икономиката Трайчо Трайков по темата за съмненията в българската икономика. Той не можа да скрие недоволството си, че водещия Виктор Николаев му задава този въпроса за прецизността на данните, подадени от София към Брюксел. "Кажете вие", - реплекира Трайков журналиста. "Ако знаех отговорите, щях да съм част от управляващия екип", - не му остана длъжен Николаев. Frognews.bg напомня, че ЕС изрази безпокойство от икономическите данни на България и даже се планира изпращането на мисия.

По повод на факта струва ли си да инвестираш в страната ни, Трайков коментира, че премиерът ще е патрон на инвеститорския форум, за да придобие той още по-голяма тежест.

В БЕХ предстоят да се случат много важни неща, там пратих бившия си зам.-министър Мая Христова, защото има работа, която трябва да се свърши. Въпросът за структурата на този сектор е много сериозна и е важно какво целим - държавен мастодонт или мощни компании, които са прозрачни и с чужди инвеститори. Трябва да има частична приватизация - продажба на миноритарен пакет, обясни министърът. Сред тях трябвало да са АЕЦ "Козлодуй", Марица Изток, т.е. по-малък дял от повече компании.

За цената на газа факторите са изцяло обективни и пазарни, каза Трайков. Имало съвсем реална опасност всички да започнат да се топлят на ток, вместо на парно. И сега имало дисбаланс в цените. Ако се повиши още цената на топлоенергията, топлофикациите ще затънат, затова регулаторът има механизъм. Когато регулаторът повиши цената, на която продава електрическата енергия, може да задържи тази на топлоенергията, защото имало когенерация. Това обаче не важало за софийската топлоенергия. Когато общината поеме Столична Топлофикация, може да привлече източници за финансиране, артикулира Трайков.

Бъдещето на българската енергетика не е в отпадането на парното. Вярвам в компетентността на регулатора, има начин процесът да се управлява, съобщи министърът и обеща оптимално решение.

България не може да остане без газ, ние сме малък и коректен партньор, но много важен, каза още Трайков.

НЕК има регулирана лицензионна дейност и нерегулирана, каквато е строежа на АЕЦ. Сега, когато експортният пазар на тока се срина и приходите от износ не са достатъчни, финансовото положение стана сложно. С парите, с които ще се построи Цанков камък, можеха да купят 2-3 ЕРП-та в съседни държави и сега да хранят пенсионерите, добави министърът.

Ниските лихви са част от добрата бизнессреда, заключи Трайков.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6838 |21.04.2010 Б. Бонев: Министър Трайков върви по стъпките на Ал. Петров относно панаира . 8| 4404 |09.04.2010 Тр. Трайков: Няма да национализираме електроразпределението . 2| 4819 |03.03.2010 Трайков и Хетагури се разбраха за газа . 3| 5123 |26.11.2009 БСП продължава съдебната битка с Трайчо Трайков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads