Реклама / Ads
6| 6009 |25.02.2011 НОВИНИ

Трактора и Галеви забъркани в отвличанията на "Наглите"

.
241 000 евро струва свободата на наркобарона Васил Маникатов, един от свидетелите по делото срещу групата за знакови отвличания "Наглите".
 

По време на процеса Маникатов намесил имената на Алексей Петров, братя Галеви, Златко Баретата и ДАНС в процеса за отвличания, пише БЛИЦ.

Алексей Петров стоял зад едно от отвличанията, за които са обвинени членовете на групата на "Наглите". Златомир Иванов пък дал предположение, че ДАНС стои зад похищението на Маникатов. Наркобаронът от Пиринско очаквал помощ от братя Галеви, за да плати откупа си, но разбрал по радиото, че те са арестувани по това време.

Поради противоречие в показанията му се стигна до прочитане на протокола от разпита му в досъдебното производстрво. От тези показания става ясно, че при разговор с Вальо Каратиста Маникатов разбрал, че зад неговото отвличане стоели "хората на Алексей Петров", а самото похищение било извършено от Майора - Тони Хамстера.

Популярният в Пиринско бос на подземния свят Васил Маникатов от Сандански е похитен на 27 ноември 2008 г., като по това време излежава присъда на облекчен режим в общежитието в "Казичене".

Пред Софийския градски съд, където се гледа делото, той описа схемата на отвличане, както направиха и други свидетели преди това - похитителите се представили за полицаи и отвлекли жертвата с тъмна кола със синя лампа, Към 17,15 в деня на отвличането Маникатов чакал жена си и дъщеря си.

Почвало да се стъмва. Зад неговия джип спрял тъмен автомобил със синя лампа, от който изскочили няколко души, облечени с черни дрехи и с маски на лицата.

Те го проснали на земята и му сложили белезници. Междувременно, жената и дъщерята на Маникатов се появили, но маскираните им казали, че се извършва полицейска акция и ги отпратили да се прибират. Маникатов бил натикан в багажника на тъмния автомобил, който описа като джип или комби.

Нанесли му и няколко удара. 20-30 минути по-късно похитеният се озовал на непознато място с черен път и бил вкаран в багажника на по-малък автомобил. Тогава му казали, че е отвлечен.

Поискали да се обади на жена си, да й предаде инструкциите им и да не се обажда в полицията.Тя първо се обадила на адвоката на Маникатов. Два часа по-късно свидетелят се озовава в стая на къща. Васил Маникатов си спомни само, че имало сняг.

През цялото време той е с качулка на главата, взели му и часовника. Сложили му и вериги с катинар на ръцете и краката, както и един синджир, който свързвал ръцете му и кука на стената. Похитителите му шепнели, за да не преправят гласа си.

След два дни му поискали откуп 1 млн. евро. Отвлеченият казал, че няма толкова пари. След няколко дни сумата паднала на 500 000 евро. Маникатов казал, че може да им даде около 100 000- 150 000 евро. Те му отвърнали: „За тези пари жив няма да излезеш".

Похитителите решили да прибягнат до крути мерки, за да вземат повече пари. Попитали Маникатов кой пръст искал да му отрежат. Той избрал кутрето. До рязане на пръсти не се стигнало.

Единствената връзка на похитения със света била транзистор. От него и програма „Хоризонт" на БНР Маникатов научил на другия ден след заплахата с рязане на пръсти, че дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви са арестувани. Похитеният изпаднал в шок, защото се надявал те да му помогнат с пари.

Похитителите разрешили два телефонни разговора на жертвата си, която предварително била записана на диктофон. Единият бил пуснат на сина му, а втория - на негов приятел, близък от Братя Галеви.

Маникатов бил пазен от двама души. Единият говорил на развален български, който свидетелят определи като „сръбско-руски", а другият говорил като „чобанин".

11 дни след отвличането похитителите съобщили на Маникатов, че е свободен. За него бил платен откуп от 241 000 евро. Дали му възможност да си избере къде да бъде отведен. Предложили му да бъде оставен през затвора, но той избрал това да е пред дома му.

Преди това съдът прие експертиза, от която става ясно, че един от обвиняемите, Павел Петков, има травма на ръката, която ограничава значително движението му.

Защитата на Петков представи лабораторни изследвания от началото на февруари, от които става ясно, че той е носител на Хепатит С. Експертът Емилия Кирова бе помолена да „разчете" резултатите и заключи, че Петков е носител на вируса, но не болестта не е развита.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5972 |09.02.2011 Трактора изкарал 1,6 млн. лева от рекет . 28| 5618 |07.02.2011 Замениха мярката на Трактора с "подписка" . 97| 6195 |03.02.2011 Цветанов: Трактора реално е ръководил ДАНС . 9| 5580 |03.02.2011 Трактора поиска по-лека мярка от "домашен арест"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads