Реклама / Ads
42| 5842 |18.05.2012 НОВИНИ

Трактора опасен, остава в ареста

.
Софийският апелативен съд (САС) остави в петък в ареста за постоянно бившия съветник в ДАНС и сегашен "октопод" Алексей Петров, който е сочен за лидер на банда за рекет и изнудване.
 

 

До 3 март Петров беше на свобода, но причина за промяна на статуса му станаха извънредните показания на свидетелите по делото срещу него Пламен Устинов и Донка Митева. Те обявиха, че подсъдимият ги е притискал да променят твърденията си пред съда. Устинов е бивш служител на НСО, а Митева е сестра на починалата преди години "винена царица" Роза Георгиева.

 

Според апелативния съд показанията на двамата са годни доказателства, а опитите на подсъдимия да накара тези свидетели да дадат неверни показания препятстват разкриването на обективната истина по делото.

 

Магистратите отчитат, че Алексей Петров винаги се е явявал на съдебните заседания и не е пропускал полагане на подпис в полицията, но има реална опасност да извърши престъпление срещу правосъдието.

 

"Най-леката мярка за неотклонение (подписка - бел. ред.) очевидно не е в състояние да му попречи да извърши престъпление и най-вече да оказва въздействие върху свидетелите по един или друг начин", се казва в определението на съда, цитирано от пресцентъра на САС.

 

Според Наказателно-процесуалния кодекс мярката за неотклонение на подсъдим може да бъде променена в тази фаза на делото, ако станат известни именно нови факти, които да сочат вероятност обвиненият да се укрие или да извърши друго престъпление.

 

По време на делото Пламен Устинов разказва, че се е срещал с Ваня Траянова - адвокат на Антон Петров - Хамстера, също подсъдим по делото "Октопод", която искала да добие представа какво смята свидетелят да разкаже в залата.

 

Освен това Устинов имал среща и със самия Алексей Петров. На нея присъствали и приближени на бившата барета. Срещата се провела в "Мандрата", собственост на брата на Петров.

 

След това бившият служител на НСО каза пред съда, че там той е бил убеждаван да заяви, че правителството стои зад атентат срещу Петров по време на предизборната кампания през септември 2011 г. Тогава той бил нападнат с брадва в Тетевен, като за това е образувано производство срещу Устинов и сина му.

 

Той разказа също, че преди години е получил поръчка от подсъдимия за убийствата на бизнесмените Васил Божков и Гриша Ганчев, както и за ликвидирането на свидетеля по делото Валентин Шотев, който твърди, че е бил рекетиран от Петров преди повече от 10 години.

 

Алексей Петров определи като "безумие" твърденията на Устинов. "Може ли да възложиш на един човек да убие някого и той да не го направи, а ти след това да му възложиш още няколко поръчки?", коментира Петров.

 

Донка Митева пък се появи по собствено желание в съда, за да разкаже как Петров лично я взел с колата си от Ямбол в края на януари, за да я докара до София, където да свидетелства по делото. Тогава тя заяви единствено, че подсъдимият й е помогнал няколко пъти с пари и коментира, че процесът срещу него е изцяло политически.

 

В новите показания пред съда,тя определи Петров като рекетьор, който й е отнел апартамент от 220 кв. м в луксозна сграда на бул. "Цар Борис ІІІ" 136, където се намира ресторант "Перфект", оставен от сестра й.

 

Митева бе сред активистите в инициативния комитет за освобождаването на бившия съветник в ДАНС след показното му задържане през февруари 2010 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6903 |17.05.2012 Стойчев: Оставам, но само ако Лазаров си тръгне . 8| 6233 |17.05.2012 Евтим Костадинов остава шеф на Комисията по досиетата . 3| 5596 |16.05.2012 „Опасните” остават в ареста . 26| 9903 |12.05.2012 Трактора включен в делегация на министър Тотю Младенов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads