Реклама / Ads
9| 5519 |30.07.2010 НОВИНИ

Трактора зад атаката на Яне срещу ДАНС

.
Алексей Петров
Целта била да се нанесе удар срещу националната сигурност.
 

Конците на депутатите от РЗС, които хвърлиха обвинения преди десетина дни срещу Държавна агенция „Национална сигурност”, са дърпани от Алексей Петров, обяви председателят на комисията за контрол на ДАНС Волен Сидеров вчера, пише днес Монитор. Това стана след като народните избраници от комисията са прегледали обстойно както обвиненията, така и отговорите на агенцията. „Моето заключение е, че това е отмъщението на Алексей Петров и аз мисля, че не само парламентарната комисия по етика трябва да се сезира, но и прокуратурата”, декларира Сидеров. Според него всички данни, посочени от РЗС, са за действия на предишното ръководство на агенцията, което е свързано с Трактора. Не случайно двама от сегашните сътрудници на Яне са уволнени агенти на ДАНС, служили по времето на Петко Сертов. „Те много добре знаят, че тези хора са назначени по онова време и е видно, че има игра и спекулация с факти. Това не може да бъде в услуга на друг, освен на Петров, който в момента разиграва ролята на репресиран от днешното управление, а депутатите на РЗС са негов рупор”, обясни Сидеров. Депутатите от комисията били на мнение, че не може по такъв начин да се накърнява целостта на държавата. „За мене това е безотговорно, антидържавно поведение”, обяви лидерът на „Атака”.

Комисията е отхвърлила всички обвинения на депутатите от РЗС за шуробаджанашки назначения в ДАНС и кражби в имот, охраняван от агенцията. Резултатите от проверката показват, че от посочените от депутатите на РЗС лица 29 работят в агенцията и всички те са назначавани от предишни ръководства.

Само един единствен човек е назначен по времето на сегашния шеф Цветлин Йовчев и той ще бъде проверен допълнително от парламентаристите. Всички назначения са правени в съответствие със закона за ДАНС и правилника за назначаването им. По отношение на резиденцията в Банкя, където се твърди, че имало липси, се е установило, че в приемно-предавателния протокол при връщането на сградата отново на областната управа в началото на тази година не са отбелязани такива. Сидеров съобщи имената на служителките от областната управа - Пенка Накашева и Лиляна Димитрова, които можело да бъдат потърсени за допълнителна информация. Служителят на ДАНС Аврам Иванов, за когото се твърдяло, че в нетрезво състояние падал по стълбите и отсъствал от работа, нямало нито един ден, в който не е бил на работа, дори не си бил взел отпуските, сочела проверката. Затова и парламентарната комисия стигнала до извода, че с тиражираните злонамерени лъжи се накърнявал не само имиджът на агенцията, но и този на страната.

Както е известно, веднага след като депутатите на Яне хвърлиха обвиненията ДАНС сезира прокуратурата срещу независимите народни представители от РЗС Емил Василев, Тодор Великов, Георги Терзийски и Кристияна Петрова за извършено престъпление. Още тогава от агенцията казаха, че ще сезират председателя на Народното събрание Цецка Цачева за поведението на народните представители. От ДАНС казаха още, че ще насърчат всички лично засегнати от изявленията служители да потърсят правата си по съдебен ред. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5655 |29.07.2010 Л. Местан: Създава се алиби срещу полицейското насилие . 16| 5038 |27.07.2010 Държавата с адвокатска артилерия срещу царя в Страсбург . 13| 4834 |26.07.2010 Родители на война срещу министър Игнатов . 4| 6383 |26.07.2010 Цв. Цветанов: "Килърите" - най-сериозният удар срещу организираната престъпност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads