Реклама / Ads
15| 5861 |27.08.2007 НОВИНИ

Трактори изкореняват палмите в Балчик, скандал между Данаилов и Биолчев

.
Застрашена е втората по големина кактусова колекция в Европа, с над 350 ценни вида. Уникалните растения ще бъдат прибрани в оранжерията и посетителите няма да имат достъп до тях.
 

Посегателството е факт, след като правителството предостави на Министерството на културата 183 декара от културно-историческия парк. За Ботаническата градина, към Софийския университет остават около 11 декара с разсадник и стопански двор. Теренът не включва лятната кактусова градина.aktus.jpg

Министърът на културата Стефан Данаилов бе категоричен, че на територията на Държавния културен институт и прилежащия му парков комплекс няма да се извършва никаква строителна дейност. „120 дка нестопанисвани земи и една пустееща ливада, не знам какви защитени растителни видове има на тази територия”, посочи Данаилов и коментира, че е очаквал да бъдат предявени претенции към тази територия, а не към добре стопанисваната територия на парковия комплекс.
„Аз съм изумен от лъжите, които бяха изказани и изписани от ректора на Софийския университет проф. Боян Биолчев след решението на Министерски съвет за Двореца в Балчик, това заяви по-рано днес  Стефан Данаилов. „Можем да си подадем ръце и да си сътрудничим, защото един от приоритетите на Министерство на културата е съхранение и социализация на паметниците на културата", каза още той.

По-рано миналата седмица ректорът на СУ Боян Биолчев в интервю пред медиите заяви, че „ако спечелят градината в Балчик, ще загубят кръстовището пред СУ”. Ректорът не пожела да коментира какви са интересите и целите, които стоят зад това решение, след като преди това имаше съдебни решения в полза на Университета по спора с управата на Двореца.
Данаилов разказа как се е развивал обектът от 1948 г. до днес. Първият документ е договор за отстъпването от правителството на Народна Република Румъния на balchik1.jpgБалчишкия дворец на Народна Република България. От 1955 г. е решението на правителството на България Дворецът в Балчик да се даде на Министерството на културата  за отдих и творчество на културните дейци. През 1970 г. окончателно Дворецът в Балчик е предоставен на България от страна на Румъния. От 1992 г., със заповед на тогавашния министър на финансите Иван Костов, той е предоставен безвъзмездно за стопанисване и управление на Министерството на културата.
Директорът на държавния институт Двореца в Балчик Тошко Гяуров по-късно днес обвини професор Биолчев в „евтин популизъм” и в „оскверняване” на природните богатсва.Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5884 |27.08.2007 Нов скандал с Комисията за защита на личните данни, изтекъл й срока . 0| 6866 |08.05.2007 Кристиян Вигенин: Уплашиха се от БСП и скроиха скандала с Овчаров . 0| 6067 |09.05.2007 Собственикът на „Фронтиер” ще бъде обвинен за пране на пари, още двама бизнесмени замесени в скандал . 0| 6180 |09.05.2007 Хайнц Брам: Ако този скандал бъде заметен под килима, след половин година България ще бъде разтърсен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads