Реклама / Ads
1| 4549 |26.03.2020 НОВИНИ

Тръмп: Медиите искат да забавят икономиката и да ми попречат да спечеля изборите

.
Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
Нова словесна схватка между Доналд Тръмп и най-големите му опоненти - медиите. Държавният глава на САЩ иска икономическата блокада в страната да приключи до 12 април и хората да се върнат на работа. Медиите обаче му пречели - искат да забавят икономиката и да намалят шансовете на Тръмп за победа на предстоящите президентски избори.
 

Още вчера стана ясно, че американският държавен глава планира да отпуши икономиката в страната на 12 април. Датата съвпада с католическия Великден, което за Тръмп било едно "прекрасно време". Той обаче отказа да отговори на журналистически въпрос дали прогнозата и намерението му стъпват върху реални експертни данни. Тръмп заяви, че за него този период е достатъчен, но ще отпуши икономиката, само ако ситуацията го позволява.

 

Американският президент планира да отмени ограничителните мерки и да вдигне карантината в страната. Настоя хората да се върнат на работа, въпреки предупрежденията на експертите, че социалната дистанция трябва да продължи по-дълго, за да има ефект от нея.

 

По данни на Министерството на труда на САЩ безработните в страната са се увечили до над 3 милиона души. Това надминава в пъти рекордът от 2009 година, когато заради голямата рецесия работата си загубиха 665 000 американци. Безработицата обаче е резултат от забавянето на световната икономика, предизвикано от пандемията от COVID-19, информират от RT.

 

„Смотаните масови медии (вместо Mainstream, Тръмп използва LameStream Media - бел. ред.) са водеща сила в опитите да ме накарат да задържа страната затворена колкото се може по-дълго, в надеждата, че това ще бъде определящо за успеха ми на изборите. Истинските хора искат да се върнат на работа, колкото се може по-скоро“, написа Тръмп в „Туитър“.

 

На пресконференция в Белия дом същия ден американският президент яростно отрече, че сроковете, които поставя, са пряко свързани с политическите му интереси, пише „Гардиън“.

 

Според него определени кръгове се надяват, че при затягане на мерките Съединените щати ще започнат да изнемогват финансово и това ще се отрази на рейтинга му на предстоящия вот.

 

„Не знам дали това наистина е така, но със сигурност смятам, че има хора във вашата професия, които биха искали това да се случи. Мисля, че е очевидно, че във вашата професия има хора, които пишат фалшиви новини. Те биха искали това да стане, защото свършихме много добра работа – никой не го е правил досега. И сте късметлия, че имате тази група тук за този проблем, защото иначе въобще нямаше да е останала държава“, добави Тръмп в отговор към журналист.

 

Към днешна дата потвърдените случаи на болните от новия коронавирус в САЩ надхвърлят 60 хиляди. Световната здравна организация заяви, че е много възможно епицентърът на пандемията да се премести именно там. Местни експерти твърдят, че ако Тръмп в действителност реши да отпуши икономиката на 12 април, последствията за населението и страната ще са катастрофални. Американският президент си навлече и критика от страна на Демократическата партия.

 

В сряда Тръмп призова Конгреса да приеме извънредния пакет от икономически мерки за 2 трлн. долара, договорен от неговата администрация и представители на двете партии в Сената.

 

В крайна сметка Сенатът в САЩ прие мащабния спасителен план. Той включва по 1,200 долара на глава, 500 милиарда долара за подпомагане на бедстващи компании, включително 25 милиарда долара за авиокомпании, и 367 милиарда долара заеми за поддържане на малкия бизнес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4715 |24.03.2020 Тръмп: Една тежка рецесия може да вземе повече жертви от новия коронавирус . 3| 6993 |20.03.2020 Бойко Атанасов: Явно искат да не свидетелствам пред американския съд за корупцията в съдебната система . 22| 5318 |20.03.2020 Крути мерки: Да се забрани на възрастните да излизат, искат от БЛС . 4| 4745 |17.03.2020 Лекари и общественици искат от държавата да спре църковните служби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads