Реклама / Ads
1| 3904 |17.01.2019 НОВИНИ

Тръмп представя нова стратегия за противоракетна отбрана

.
Източник: БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп отива по-късно днес в Пентагона, за да представи дългоочакваната стратегия на неговата администрацията за развитието на американската система за противоракетна отбрана, предаде БТА.
 

Тръмп ще бъде придружен от вицепрезидента Майк Пенс, съветника по националната сигурност Джон Болтън, и високопоставени представители на министерството на отбраната.

 

Новата стратегия е предназначена да отговори на заплахи, идващи от новите оръжия на Русия и Китай, а също и от тези на Иран или на Северна Корея, отбелязва Франс прес.

 

Стратегия се съдържа в документ от 80 страници, който вече бе раздаден на представители на пресата. В него Пентагонът представя бъдещите си проекти с цел защита на САЩ от новите свръхзвукови ракети, разработвани от Китай и Русия. Тези ракети могат да летят с над 5000 км/ч, тоест 4 пъти скоростта на звука. След като бъдат изстреляни, е почти невъзможно те да бъдат прехванати, отбелязва Франс прес.

 

Асошиейтед прес припомня, че едно от новите руски стратегически оръжия, представено от руския президент Владимир Путин, е хиперзвуков боен блок, който се движи 20 пъти по-бързо от скоростта на звука и може да прави резки маневри, за да избегне откриването и прехващането му от противоракетните системи.

 

За да се защитят от тези нови оръжейни системи, САЩ искат да разполагат със способността да следват по-отблизо тяхното движение благодарение на специални сензори в Космоса и посредством модернизиране на оборудването, което вече е разгърнато в Космоса, се посочва в документа.

 

Пентагонът освен това ще постави началото на проучване относно разработването на нова система за прехващане в Космоса с помощта на дрон от нов тип, който ще бъде въоръжен с ракети и който ще остане в орбита около Земята за постоянно, за да унищожава вражеските свръхзвукови ракети.

 

Новата стратегия за отбрана цели също така САЩ да бъдат защитени от балистичните ракети на Иран и Северна Корея. За да се предпази от техните ракети, които не са чак толкова модерни като тези на Русия и Китай, заплашващи директно съюзниците на САЩ, по-специално Европа и Япония, Пентагонът ще се придържа към друг тип действия - унищожаването им още при тяхното изстрелване. За тази цел един от разработваните варианти е оборудване с нов тип ракети на новия изтребител Ф-35 по технологията стелт. Благодарение на това ще може например да се унищожава севернокорейска ракета още след изстрелването й в случай на открит конфликт с режима на Пхенян.

 

Тръмп първоначално нареди преглед на стратегията да бъде направен през януари 2017 г. - първия му месец на поста, но след това прегледът многократно бе отлаган. Това е първото осъвременяване на стратегията за противоракетна отбрана на САЩ от 2010 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4120 |11.01.2019 Нинова: Бедност и корупция бележат началото на тази година . 5| 6280 |07.01.2019 Гласят Лиляна Павлова, Елена Йончева и Филиз Хюсменова за евродепутатки . 0| 4079 |07.01.2019 Тръмп пак заплаши с въвеждане на извънредно положение . 5| 3930 |06.01.2019 Нинова от Калофер: Възхищавам се на духа на тези мъже

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads