Реклама / Ads
0| 7397 |29.07.2017 НОВИНИ

Тръмп ще бори Русия с газ

.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп разчита да увеличи добивите и износа на енергосуровини, за да използва това по-специално в противопоставянето срещу Русия.
 

В телевизионно интервю той говореше, че заради шистовия бум цените на нефта и газа остават ниски, което намалява влиянието на руския президент Владимир Путин: „Ние смятаме да изнасяме енергосуровини, а той не желае това“, цитира БГНЕС. Но някои експерти смятат, че шистовата революция в САЩ няма да повлияе силно върху позициите на Русия като голям доставчик на енергосуровини в Европа и Азия. По-високите добиви на нефт и газ в САЩ наистина водят до увеличаване на износа и възпират ръста на цените, но в същото време е голяма ролята на пазарните фактори, които Вашингтон не може да контролира.

 

На световните пазари и без това има излишъци от предлагане не нефт и газ, затова стремежът на администрацията на Тръмп да увеличи износа може да има само ограничена роля. "Смекченото регулиране може да доведе до незначително увеличаване на добива, но в перспектива състоянието на пазара ще играе несравнимо много по-голяма роля от политиката“, убеден е Джейсън Бордоф, директор на Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет.

 

Русия доминира на европейския газов пазар и мнозина на континента помнят заплахите в миналото на Путин да спре доставките в Европа на суровината. Прякото конкуриране с Русия в Европа е сложно, защото тя разполага с разпръсната мрежа от тръбопроводи, по които доставя газ. Първият терминал за износ на втечнен газ в САЩ, построен от Cheniere Energy, започна да работи през 2016 година и оттогава неговите доставки отбелязват рязък растеж. По последни официални данни през първите 4 месеца на тази година американският износ на втечнен газ е достигнал 5,6 млрд. куб.м. Това е около 8 пъти повече от аналогичния период преди година. Но това е все така неголяма част от пазара. Затова за европейските потребители главна бе задачата да използват втечнения газ, за да изтръгнат по-изгодни цени за руския газ. Така „Газпром“ намали цената на газа за Литва с 20%, което стана преди в страната да бъде открит през 2014 година първият терминал за внос на втечнен газ. Този юни Полша първа от страните на бившия съветски блок получи газ от САЩ, а Литва подписа наскоро договор с Cheniere Energy за доставки на газ това лято.

 

В момента съседните страни изграждат инфраструктура за увеличен внос на втечнен газ. Това накара Москва да намали цените и да развива собствени проекти за втечнен газ. Русия иска също да построи газопровода “Северен поток–2", но срещу него се обявяват Вашингтон и Брюксел. „Русия стана много гъвкава при продажбите на своя газ на фона на конкуренцията с втечнения газ“, казва аналитичката Айра Джоузеф от S&P Global Platts, цитирана от „Уолстрийт джърнъл“. Въпреки това някои специалисти виждат възможност да се увеличи в близките години американският износ в Европа. По данни на Международната енергийна агенция (МЕА) половината от дългосрочните договори за доставки в Европа изтичат до 2020 година, а по-голямата част от тях (от договорите) се падат на Русия.

 

„Американският газ е добра алтернатива спрямо другите налични варианти у Европа“, смята изпълнителният директор на МЕА Фатих Бирол. Що се отнася до нефта, то повратен момент за САЩ стана отмяната от Конгреса на 40-годишната забрана върху неговия износ, което се случи през 2015 година. Оттогава износът на нефт нарастваше и тази години се случваше да надхвърля 1 милиона барела дневно. При това САЩ започнаха да изнасят нефт дори в Китай и Индия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5051 |28.07.2017 САЩ засилват санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея . 0| 5201 |27.07.2017 Заев и Борисов ще ходят заедно на гроба на Гоце Делчев в Скопие . 0| 5181 |27.07.2017 Цвета Караянчева: Смешно е да се говори за боричкане на лобита в ГЕРБ . 1| 7203 |27.07.2017 БСП-Пловдив обвини Гергов в лична лоялност към Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads