Реклама / Ads
2| 4825 |20.01.2011 НОВИНИ

Транспорт и култура приоритет на столичния Бюджет 2011

.
Йорданка Фандъкова
Кметът на София Йорданка Фандъкова представи днес общинския бюджет за 2011. В него приоритетите за тази година се дуктуват от визията на града и решаването на основните проблеми на столицата - транспорт, инфраструктура, култура, образование.
 
Основните ни приоритети за тази година се диктуват от визията ни за града и основните проблеми –
През 2010 година достигнахме до 51% изпълнението на метрото, а сега се изграждат пет колектора, отчете тя.

Фандъкова каза, че 44 детски градини в предишни години са били загубени за града. „В началото на четвъртата година мога да кажа, че са построени 40 детски градини с инвестиции около 100 млн. лв. Ще продължим с тази наша политика и през тази година, увери кметицата на София.

По думите й в 4 района проблемът с липса на места в детските градини вече е решен. "Наша задача е осигуряване на обхвата на 5-годишните деца от следващата година”, подчерта тя.

„През изминалата година бяха доставени 30 нови тролейбуса. Предстои да обновим тролейбусния парк с още 50 нови тролея през следващите 2 години и да обновим трамвайната инфраструктура“, обясни Фандъкова.

Според нея се работи усилено, за да се предложи нова програма за решаване на проблема с бездомните кучета.

София е и един от първите градове с общинска полиция. Вече имаме 110 общински полицаи, част от които ще работят за спазване на общинските наредби, посочи още Фандъкова.

Столичната община е събрала 71 млн. лв. от неиздължени данъци и такси от минали години, съобщи заместник-кметът Минко Герджиков. По думите му събраните суми компенсират намалените приходи на общината от такси и от данъка върху възмездните сделки, предвид кризата на имотния пазар.

Общината разчита на над 10 милиона лева нови приходи към данъка за недвижими имоти. От сградите в презонираните райони се очакват 3 милиона лева допълнително, а от фирмите поради уеднаквяването на данъчната основа за начисляването на данъка се очакват допълнително седем и половина милиона лева.

Общо 1 милион лева се очаква да постъпят и от собствениците на имоти, които живеят в тях, но имотите не са с издаден акт "16".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5503 |13.01.2011 Акциз върху чалгата в помощ на културата . 1| 6083 |06.01.2011 Кърджалиец хвана столичния кръст на Йордановден . 4| 5356 |29.12.2010 И Пловдив претендент за Европейска столица на културата . 2| 5994 |29.12.2010 Фондации и министерство готвят нова стратегия за културата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads