Реклама / Ads
3| 5398 |03.11.2008 НОВИНИ

Транспортна афера нищи ДАНС

.
Велизар Стоилов, зам.-кмет по транспорта на София, ще бъде проверяван от ДАНС по афера с общински договори в размер на 250 млн. лв.
 

 

Ще се разследва участието на Стоилов в евентуална среща с транспортни фирми, на която миналата година бил предрешен конкурс за отдаване под наем на 15 автобусни линии. Към сигнала бил приложен дори запис от срещата, на която зам.-кметът и частниците се договаряли кой какво ще получи, стана ясно след стряскащ материал в списание Тема, което пусна извадки от разговора. В резултатите от конкурса нямало нищо случайно; те били предварително договорени. Сигналът до ДАНС е подаден от съветници от БСП. Кметът Бойко Борисов също бил запознат със случая, дори вече разговарял с шефа на ДАНС Петко Сертов. Сега чакал резултатите от работата на ДАНС, но разпоредил и паралелна проверка. Кметът беше категоричен, че ако се докажат нарушения, виновните щели да си понесат отговорността.

Въпросният конкурс за 15 автобусни линии се провел през октомври 2007 г. Три фирми сключили договори с общината - "Карат С" за 9 линии, общинската "Столичен автотранспорт" за 2 и "Юнион Трейд" - за 4. Те са за 8 години и възлизат на обща стойност към 250 млн. лв. с ДДС.Срещата за договаряне на конкурса била инициирана от самия Стоилов. Тема пише, че по време на разговора той няколко пъти уверил, че постигането на предварителна договорка е най-добрият вариант и успокоил кандидатите, че би вдигнал цената, стига тя да е "приемлива" и участниците да се разберат за нея, за да "нема дъмпинг". Поставил и изрично условие никой да не конкурира общинската фирма "Столичен автотранспорт" за линиите 111 и 9 или да го направи на "някаква идиотска цена". Транспортните шефове, за които се предполага, че са взели учасие в предполагаемата среща  - Ивайло Константинов от "Юнион Трейд къмпани", Миролюб Столарски от "Карат С" и Росен Илиев от МТК, категорично отричат да е имало такава.

Самият зам.-кмет казва за Тема, че когато имало конкурси, винаги витаели съмнения в пространството.

Председателят на групата на БСП в СОС Жельо Бойчев счита нарушенията за фрапиращи, но било рано за коментар, докато проверяващите органи си свършат работата. 

zam_kmet7.jpg
 снимки Вяра Йовева

Самият Стоилов заяви днес по БНТ, че появилите се публикации в пресата имали за цел да бъде атакуван кмета чрез заместничите му, защото идвали избори. Столичният автотранспорт трябвало да участва в конкурси за определени линии, защото така се обновявал парка и се получавала по-висока цена на километър пробег. Велизар Стоилов обясни, че в конкурсите за автобусните превози не можело да участват голям брой превозвачи, тъй като според изискванията превозвачите трябвало да имат 40 милиона оборот за последните пет години и опит в превозването на пътниците в големи градове. Стоилов се обяви против това всичките линии да се отдават на частни превозвачи. По повод твърдението, че печелещите най-апетитните линии били спонсори на ГЕРБ, той заяви, че не членува в никакви партии и не знае за такива спонсори. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6442 |15.07.2008 Действащи полицаи замесени в аферата с Ангел Бончев . 11| 15263 |18.03.2008 Следи в аферата с арестувания Иван Иванов водят към „Винпром – Пещера” . 7| 6555 |14.06.2007 Афера със зърно зад убийството на Кюлев, Филчев искал арест за банкера. Две години Р. Петков мълчи . 0| 5958 |11.05.2007 Транспортната стачка ще повлече след себе си протести и в други браншове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads