Реклама / Ads
31| 9477 |28.09.2014 НОВИНИ

Тренчев: Има вариант да се отстрани цялото ръководство на БНБ

.
Константин Тренчев
Има потенциален вариант новият парламент да отстрани целия Управителен съвет на БНБ. Това предвиди председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.
 

Той се присъедини към пресконференцията на фейсбук групата "КТБalive" и обяви, че зад случващото се с банката стои една организирана престъпна група, която няма да се спре пред нищо. Единственият начин да се справим с нея е чрез уличен организиран протестен натиск, категоричен бе Тренчев.

Той обяви, че синдикатът му ще разпрати писма с апел за такъв до всички фирми, чиито пари са свързани с КТБ. По думите му БНБ бездейства принудително, защото знае какво трябва да се направи, но не й се позволява да го направи. Тренчев съобщи, че има и уволнен шеф на правния отдел в банката, заради което КТ "Подкрепа" ще търси среща с квесторите на КТБ и ще прати писмо до БНБ, като синдикатът е готов "да извади всичките си оръжия, включително международни".

Междувременно вложителите в КТБ са на мнение, че банката може да функционира нормално в момента с наличните и 1,5 милиарда лева кеш, ако се наложи ограничение за големите вложители. Ако пък Прокопиев и Ковачки си върнат кредитите, още 1, 3 милиарда ще се влеят в КТБ, смятат те. Според тях с наличието на държавна гаранция и умела лихвена политика банката ще работи нормално и ще върви към оздравяване. За тях случващото е "треторазреден холивудски екшън", тъй като БНБ правила така, че взетите кредити да се връщат на безценица. Загубите са причинени от спиране на плащания от кредитополучатели с обезпечения в банката, смятат финансистите сред пострадалите вложители.

Явно Европейската комисия реагира по-бързо от родните институции, не пропусна да се възмути лидерът на "Другата България" Божидар Томалевски, който също е от засегнатите. Според него управителят на БНБ Иван Искров лъже, че законодателството ни не е синхронизирано с европейското, заради което стартира наказателната процедура на ЕК срещу нас. Според вложителите втората причина за процедурата е нарушаване правото на свободно движение на капиталите, което е по-тежко провинение.

Стана ясно, че след предишната пресконференция на вложителите те са се срещнали с финансистите на ГЕРБ и с Бойко Борисов, като са стигнали до споразумение в 4 точки, първата от която е в първия ден от живота на новото Народно събрание да се поиска оставката на Искров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5472 |25.09.2014 Д-р Тренчев: Случилото се с КТБ може да срути цялата държава . 5| 5249 |18.09.2014 Д-р Тренчев: Заплашват ни по-страшни наводнения . 5| 5107 |21.08.2014 Съдът отстрани кмета на Видин . 13| 5694 |19.08.2014 Д-р Тренчев: КТБ да се оздрави и да работи!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads