Реклама / Ads
5| 4647 |30.07.2019 НОВИНИ

“Тренд”: Който спечели битката в София, ще спечели и изборите

.
Димитър Ганев
”Изборите в София се очертават като символна, важна и тежка битка. Тази битка ще има национален заряд. Това е основното върху, което ще обръщаме внимание в рамките на следващите няколко месеца.”
 

Това заявява в интервю пред Dir.bg политологът от "Тренд" Димитър Ганев. Той обобщи изминалия парламентарен сезон, като изтъкна три основни пункта - Европейските избори, ГЕРБ без Цветанов и разпада на т.нар. малка коалиция. Сподели и мнението си относно орязаните субсидии, сделката за F-16, пробива в НАП, проблема с африканската чума по свинете (АЧС) и как те ще повлияят на обществената подкрепа за управляващите.

 

"От една страна, ГЕРБ постигна голям успех през 2015 година, а в същото време тогава БСП катастрофира, което доведе до това, че ГЕРБ взеха, ако не се лъжа, 20 или 21 кметове на областни градове, докато БСП не успя да спечели нито един. Какво означава това? При евентуален пробив на един, два или три областни града, БСП може да интерпретира това като отлепване от дъното. Въпросът е обаче, ако иска да интерпретира тези местни избори не като отлепване от дъното, ами като някакъв вид победа над ГЕРБ, то това може да бъде само някаква символна победа, а тя може да дойде от София.

 

В този смисъл ключово важни за тези избори ще са изборите в София, ако г-жа Мая Манолова се кандидатира като независим кандидат и получи подкрепата на БСП. Защото изборите в София се очертават като символна, важна и тежка битка. Забележете, че тя ще прикове внимание, защото и г-н Сидеров, и г-н Марешки, също обявиха, че се кандидатират за кмет на София. Така че битката за София има и някакъв тип национален заряд. Който спечели София, той ще може да се обяви за победител."

 

"Това, което характеризира най-ясно този политически сезон, без съмнение са изборите за Европейски парламент. Слагам ги тях в центъра и фокуса, защото до Европейските избори партиите бяха до голяма степен вперили политическите погледи именно към тях и техните действия бяха продиктувани от това как ще се представят. А събитията след това пък бяха до голяма степен функция на резултата от изборите.

Още две събития ми се виждат изключително важни. Скандалът с апартаментите постави ГЕРБ в различна ситуация - без Цветан Цветанов. Тепърва ще наблюдаваме какви последствия ще има тази оставка. Другото важно политическо събитие, то се случи буквално в самия политически край на сезона, е фактическият разпад на коалицията Обединени патриоти, което не беше изненада", заявява политологът.

Той обаче смята, че разпадът в малката коалиция не застрашава голямата. Ганев посочва два възможни варианта - или подписване на отделни коалиционни споразумения с ГЕРБ, или подмяна на "Воля" с "Атака", ако партията на Волен Сидеров тръгне по опозиционен път.

 

Третият вариант - "Воля" и "Атака" да оттеглят подкрепата си от управляващите, е най-малко вероятен, посочва Ганев.

 

По отношение на хакерската атака срещу НАП той смята, че това е безспорно голям скандал, но няма да повлияе на електоралните нагласи. Според политолога заразата с африканска чума по свинете показва без всякакво съмнение, че има защо да се обвинява БАБХ и тяхната работа, защото за тази чума се знаеше отпреди повече от една година. Мерките, които бяха взети, по всичко личи, че не са дали своя резултат и сега рискът да загубим цялото си свиневъдство, да зачеркнем този сектор поне за 5-6 години, е голям. А загубите могат да се изчисляват в милиарди левове, казва Ганев.

 

По повод дебатите за закупуването на изтребителите F-16 политологът казва: "Следя този дебат с интерес и тази сделка въобще. Не съм експерт по самолети, но има две неща, които ми се струват абсолютно очевидни и според мен това са двата фундамента върху които трябва да стъпим. Първо България има нужда от модернизация на военната си техника, в това число и от самолети, тъй като в скоро време няма да можем да пазим въздушното пространство, доколкото разбирам. И това налагаше тази модернизация."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9527 |30.07.2019 Илиян Василев: Който иска политкоректност да ходи по конгреси . 7| 4208 |21.07.2019 Бизнесмен: Държавата трябва да назначи „кибер цар“, който да гарантира киберсигурността . 30| 5246 |18.07.2019 Румен Радев: Президентът не е срещу F-16. Президентът е за самолет, който ще върши работа . 20| 7855 |17.07.2019 Ето го пловдивчанинът Кристиян, който разтресе държавата с хакването на НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads