Реклама / Ads
45| 6400 |03.03.2019 НОВИНИ

Трети Март – Денят на СВОБОДАТА! Изстрадана, откупена с подвиг и жертви

.
Днес празнуваме освобождението на България и възвръщането й на световната карта. Трети март е повод за гордост, основание за самочувствие и преди всичко ден на преклонение.
 

Преклонение пред всички наши предци, осъществили този свещен идеал СВОБОДАТА и направили го неоспорим факт пред целия свят с цената на живота си. Днес отдаваме своята благодарност на воините от Русия, Румъния, Финландия, Украйна, Молдова и Беларус, положили костите си по бойните полета на България. Днес почитеме онези българи, които изкачиха тежката Голгота на Освобождението, пожертвали себе си, за да изнесат на плещите си кръста на националната ни независимост. Те изнасоха този кръст и завещаха СВОБОДАТА на нас, на потомците. Как ще я съхраним и пазим, решаваме сега и тук, на тази замя, всички ние заедно и всеки един поотделно.

Честит Трети Март!

 

Трети март е денят на подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 г. От 1396 до 1878 година България е била част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война през 1877-1878 г. страната придобива независимост. От руска страна договорът е подписан от граф Н. Игнатиев. По силата на Санстефанския договор, България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия.

 

Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници. Възстановяването на българската държавност е потвърдено с Берлинския договор, като само формално до 1908 година Княжество България е трибутарно, но на практика е независимо от Портата. През лятото на 1878 г. в Берлин на конгреса на великите сили на Европа по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен и границите на България са силно редуцирани. Няколко милиона българи остават извън независимата държава.

Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната. Музеите ще отворят широко вратите си и ще обявят вход свободен за всички посетители в почивния празничен ден.

 

На историческия връх Шипка, най-българският паметник ще посрещне хиляди патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 141-вата годишнина от Освобождението на България. Честването, в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще започне в 11.00 ч. със заупокойна панихида, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Караянчева ще произнесе слово и ще приеме строя на почетния караул.

 

Пред паметника на Незнайния воин в София ще се проведе церемония по издигане на националния флаг. В 12.00 часа ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Старозагорци отново ще изминат пътя-поклон до хълма „Бранителите на Стара Загора“ в шествие с националния флаг. 300-метровото знаме за поредна година отново ще бъде пренесено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада, заедно с желаещите да застанат редом до тях старозагорци и гости на града.

 

Кулминацията на честванията ще бъде в София, където на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка. Президентът Румен Радев е приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. От 19.30 ч. в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4569 |02.03.2019 ”Пробуждане с хоро” на Трети март . 0| 4154 |02.03.2019 Патриарх Неофит ще отслужи молебен за Трети март . 2| 8481 |26.02.2019 Спаси София: Защо Фандъкова получи 2,80 за третия си мандат? . 10| 7731 |14.02.2019 Тайнственият Федотов, третият заподозрян в опита за убийство на Скрипал, е Денис Вячеславович Сергеев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads