Реклама / Ads
4| 5013 |16.04.2011 НОВИНИ

Трети национален протест срещу високите цени

.
Долу монополите. Това е призивът на около 500 столичани, дошли с автомобилите си пред храм паметника "Свети Александър Невски", за да протестират срещу високите цени на горивата.Протестът е част от национална демонстрация срещу високите цени на горивата.
 

Това е третият подобен протест в столицата, но днес протестиращите няма да се движат с колите си из софийските улици, както стана на миналия протест. Тогава недоволните зареждаха символично бензин за 10 стотинки.

Председателят на сдружение СИЛА Кирил Димитров се оплака от натиск над участници в предишните протести, които тогава бяха повече. На 28 април обсъждаме общ протест с превозвачите, това каза той пред журналисти. По думите на Димитров явно обединението трябва да направи силата. Димитров уточни, че все още се водят преговори с превозвачите за евентуалното участие на недоволните срещу цените на горивата. Той коментира малкото на брой протестиращи с думите, че хората ги е страх от натиск. На миналия протест са били съставяни актове на участниците, имало е вдигнати коли и са се получили и други проблеми. Организаторът съобщи, че в още 45 града от страната се провеждат паралелни протести. Днес няма да се блокира движението в столицата, а с останалите протестиращи ще обсъдят своите по-нататъшни действия.

Цената, на която се купува горивото в България, е по-висока, отколкото в другите страни. Според него – реално цената може да бъде намалена до два лева.

Днес участие на протеста в столицата в социалната мрежа са заявили около 4000 души, а около 2000 души са посочили, че може би ще присъстват. Той съобщи, че протестите срещу високите цени на горивата ще продължават, но все още не е ясно дали ще има такива и в работни дни.

Днес около 500 столичани се събраха, за да изразят недоволството си срещу „скъпата стока" - горивата. Предварителните очаквания бяха за 20 000 - 30 000.

Днес протестиращите поискаха горивата да станат до 2 лв. с ДДС „Искаме конкуренция, а не монопол", заявиха организаторите на протеста. Хората на площада се обявиха за прозрачност и либерализиране на вносителите на горива. Те са готови да блокират пътища, при това в работни дни, ако цените не спаднат. Обсъжда се датата 28 април.

Около 150 са автомобилите и на протеста в Пловдив. Очаква се още протестиращи да се присъединят към автошествието в града. Все още е слабо участието на товарните превозвачи, които обявиха, че ще подкрепят протеста с личните си автомобили.

Около 500 автомобила и 10 мотоциклета са се включили в протеста в Пазарджик. Участниците в протеста се разделиха на две групи. Едната ще блокира кръстовището близо до затвора в Пазарджик, а другата ще блокира кръстовището на един от големите булеварди в Пазарджик „Георги Бенковски”.

Над 100 коли се движиха в колона в знак на протест срещу високите цени на горивата в Стара Загора. И този път шофьорите преминаха през града в знак на недоволство, без да зареждат гориво на бензиностанциите за минимална сума. Колите се движиха бавно, но до задръствания не се стигна.

Участниците в протеста в Русе решиха, че е крайно време да се обърне внимание и на дупките по улиците и затова избраха международното шосе – бул."България", за да реализират оригиналната си идея. Те сложиха в дупките картофи, засипаха ги с пръст и след това ги наториха, аплодирани бурно от присъстващите.

Протестното шествие тръгна от три сборни пункта, под засилено полицейско присъствие по целия маршрут. Въпреки че нямаха разрешение да протестират, шофьорите твърдо бяха решили да осъществят акцията си. Те направиха няколко кръга по детелината, която свърза международното шосе с града, но без да блокират движението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4614 |16.04.2011 Протести, автопоходи, блокади в цялата страна . 16| 5746 |15.04.2011 Еколози готвят бунт срещу АЕЦ "Белене" . 2| 7706 |15.04.2011 Фалстарт на делото срещу Красьо Черния . 2| 6089 |08.04.2011 Фал старт на делото срещу Кадир, който зовял за Джихад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads