Реклама / Ads
71| 5576 |16.06.2013 НОВИНИ

Трети пореден ден на протести

.
Неделя ще бъде трети пореден ден на протести в София и други градове на страната. Поводът за недоволството беше изборът на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).
 

Решението бе взето в началото на парламентарното заседание в петък и предизвика бурни реакции и в политическите среди. Президентът Росен Плевнелиев обяви в същия ден, че сваля кредита си на доверие от кабинета „Орешарски” и настоя Народното събрание да преосмисли решението си.

Спонтанният протест в петък, организиран в социалната мрежа Фейсбук чрез групата „Не искам Пеевски за шеф на ДАНС”, събра повече от 10 000 души в центъра на София и още хиляди в много градове в цялата страна. Малко преди началото на съботната демонстрация, която отново събра хиляди недоволни, се чуха нови политически послания.
В писмо до агенция „Фокус” самият Делян Пеевски обяви, че е готов да се откаже от новия си пост, ако Народното събрание реши така.

Премиерът Пламен Орешарски, който твърдо защитаваше избора на Пеевски, обяви, че приема решението му и е готов да предложи нов кандидат.

Въпреки декларациите, че Делян Пеевски заслужава кредит на доверие заради твърдата си решимост, в събота и лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи, че партията подкрепя Орешарски за ново предложение.

Партньорите от ДПС, които подкрепят кабинета, също се присъединиха. Лидерът Лютви Местан обяви, че партията ще инициира ново решение на парламента, с което да се отмени избора на Пеевски. От ДПС ще настояват още в сряда отмяната да се гледа като първа точка в дневния ред на парламента.

Въпреки това протестите продължават и в неделя акцията ще започне в 18:00 часа пред Министерски съвет и трябва да продължи до 20:00 часа. Организация за протести е създадена и за други големи градове.

По данни на полицията, на снощния протест е имало между 6000 и 7000 души, задържани след демонстрацията няма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5654 |15.06.2013 Писмото на Пеевски не спира протестите . 183| 9260 |14.06.2013 10 хиляди протестират в София . 17| 5856 |05.06.2013 Вигенин: Не се включвайте в протестите в Турция . 4| 5987 |04.06.2013 Наши прекарват хероин през протестите в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads