Реклама / Ads
6| 4911 |21.05.2015 НОВИНИ

Тревожен доклад: Армията е за реанимация, а не за модернизация

.
Ненчев може да довърши армията!
Състоянието на армията ни е трагедия, войниците са със скъсана кубинки, имаме два летящи самолета и бойна техника, която застрашава живота на военните. Това констатираха депутати от различни групи по време на дебати около доклада за Парламентът прие тревожния доклад за състоянието на българската армия през изминалата година.
 
В решението за приемането се констатира "продължителен финансов недостиг", "критично състояние на въоръжението и бойната техника".

"При смяната на три правателства българските въоръжени сили са успели да останат в състояние да изпълнят възложените им мисии и задача, но с ограничения", пише още в документа. Според него армията ни има проблеми с развитието на отбранителните способности и най-вече със състоянието на въоръжението и техниката и в трите вида въоръжени сили. Констатира се, че причина за това е липсата на средства.

Опозицията също нарисува тежка картина в армията. Според бившия военен министър Ангел Найденов докладът на правителството говори за ерозия на отбранителните способности.

"Как мислите, че гледат на нас наш‘те партньори?, попита Найденов и допълни, че отбранителните способности на НАТО са сбор от способностите на всяка държава.

ДПС също разкритикува състоянието на армията. "Ако не постигнем консенсус за наложителните и неотложни мерки за системата на отбрана, за модернизацията, ние ще имаме не само проблеми с партньорите в НАТО, но и много сериозен национален проблем", каза Янко Янков.

Според него техническото състояние на армията ни се нуждае не от модернизация, а от реанимация. "На много места нейното състояние заплашва живота на военослужещите, които я използват. А ние сме граница на ЕС и НАТО. Ние продължаваме да сме в зависимост от страни, които не са членки на НАТО", каза още Янков. Той нарече пълна тратегедия състоянието на военнопромишления комплекс. "Заводите са в криточно състояние. Останахме без изтребители - знаехме го десет години назад и нищо не направихме", каза още той.

От ГЕРБ не отрекоха проблемите в армията, но и се разграничиха от черните оценки. "Повече от 2 милиарда са вложени в армията, но те не са довели до подобрение. Въпросът е, ако продължим да наливаме пари в армията, това ще промени ли нещата?", попита депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. Той обвини предшествениците във властта, че са съкратили бюджета за армията. Радев призна, че ГЕРБ е продължил негативната тенденция, но заради кризата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4208 |13.05.2015 Ненчев: Армията ни е в пълна готовност . 43| 7558 |06.05.2015 Премиерът загърби водосвета на армията, посланиците на САЩ и Русия също . 4| 4401 |05.05.2015 Доклад: Има много нарушения от „Софиямед” спрямо битата Никол . 35| 6857 |28.04.2015 Смени в армията и нови генерали за Гергьовден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads