Реклама / Ads
3| 5004 |22.03.2014 НОВИНИ

Три деца се взривиха, учител се поболя от показен арест

.
Моралните щети, които ми нанесоха, не могат да бъдат възстановени. Мога да кажа само, че съм удовлетворен от решението на независимия съд, защото освен задължения, гражданите имат и права, каза директорът на дома за деца, лишени от родителска грижа в Крумовград Светослав Дайов. Той осъди прокуратурата на две съдебни инстанции за нанесени неимуществени вреди от повдигнато му незаконно обвинение.
 

 

Дайов, който първоначално претендира за 18 хил. лв. обезщетение, ще получи 6000 лева.

 

Педагогът и двамата възпитатели Шенгюл Мехмед и Красимир Терзиев бяха задържани преди 4,5 г. и обвинени в немарливо изпълнение на задълженията си, което е причинило смъртта на 3 деца, съобщава „24 часа”.

 

Кървавата драма се разигра на 5 декември 2009 г. След като учениците се наобядвали, последвал оглушителен взрив в една от стаите на втория етаж.

Първи на място пристигат възпитателите Шенгюл Мехмед и Красимир Терзиев. Там те откриват разкъсано от взрива момче и агонизиращите му съквартиранти. 15-годишният Джангис Джемал е загинал веднага след взрива. Малко по-късно 13-годишният Сунай Мухтар издъхва в крумовградската болница.

 

Най-много се е мъчил 16-годишният Дженгиз Росенов. Той умира, въпреки че в продължение на 2 часа лекарите в Кърджали се борят за живота му. Според медиците момчето не е имало шанс да оцелее заради множеството разкъсвания по тялото.

При разследването на кървавия инцидент стана ясно, че мощната експлозия е предизвикана от взривател на противотанкова мина. По форма той прилича много на говорител от тонколона. Според версията на разследващите вероятно момчетата са свързали адската машина към касетофон и протеклото през взривателя електричество го е задействало.

 

В нощта след трагедията в ареста попадна парнаджията на дома Хамди Мустафа. Той беше обвинен, че е дал като награда взривателя на момчетата, които прекопали градината му. Ден по-късно в ареста попаднаха директорът Светослав Дайов и двамата възпитатели. След 72 часа тримата бяха освободени.

 

Дни след трагедията беше пуснат под домашен арест и парнаджията. Той обаче не можа да преживее напрежението и се самоуби в дома си. На 22 декември 2009 г. Хамди беше открит от жена си обесен на покрива на къщата.

 

След смъртта на основният обвиняем усилията на прокуратурата се насочиха към директора и двамата възпитатели. 5 месеца след трагедията в Крумовград обаче досъдебното производство срещу тях беше прекратено с мотив “липса на извършено деяние”.

 

Дайов не желае да се връща към моментите след взрива в дома. Какво е преживял, става ясно от съдебното решение, с което е осъдена прокуратурата.

Според преценката на съдиите продължителността на наказателното производство и задържането на Дайов под стража за четири денонощия му причинили освен морални болки и страдания и рязко влошаване на здравословното му състояние.

“Поради широкия отзвук в медиите и коментарите на случая общественото мнение е било изключително изострено”, преценяват съдиите. Част от приятелите на Дайов и близки хора, с които общувал, се отдръпнали и спрели да контактуват с него.

Заради преживяното се наложило педагогът да постъпи на лечение в психиатричната болница в Кърджали, където прекарал 111 дни. Там му поставят диагноза “посттравматично стресово разстройство, депресия”.
 

Съдът признава, че действията на прокуратурата срещу мъжа са довели до обостряне на негови предишни заболявания - високо кръвно и диабет.

Според свидетели по делото Светослав Дайов изпаднал в сериозна изолация.

Директорът на дома много тежко преживял факта, че е докаран с белезници в съдебната зала.

В малкия Крумовград пък за известен период от време всички говорели само за ареста и имало какви ли не коментари по адрес на Дайов.

Според свидетелка по делото страданието и болките идвали и от факта, че педагогът приемал загиналите деца като свои, тъй като полагал грижи за тях години наред. Жената твърди, че заради ареста около 3-4 месеца Дайов не искал да контактува с никого, било го срам от това, че е третиран като престъпник.

Плачел непрекъснато, не говорел дори с близките си. Неведнъж повтарял, че бил много унизен и омърсен. После малко се поуспокоил, но при спомена за преживяното пак се затварял в себе си.

 

По време на делото прокуратурата категорично отхвърля претенциите на Дайов. Според обвинителите събраните доказателства само установявали, че тежкото състояние на директора на дома е вследствие на трагедията с децата. Те твърдят, че могат да отговарят за разпространеното в медиите. Задържането му пък било, за да се осигури явяването му пред съда. Магистратите обаче не уважиха възраженията им.

“Не мога да коментирам съдебно решение”, каза вчера окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров.

 

“Имаме едномесечен срок, в който да се запознаем с мотивите на съда, и едва след това ще преценим дали да обжалваме пред Върховния касационен съд”, поясни Димитрина Делчева, говорител на обвинението и наблюдаващ прокурор по делото.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5067 |12.03.2014 Децата, пили от синьото мляко, са добре . 0| 5038 |08.03.2014 Над 50 деца се включиха в състезанието „изпързаляй зимата“ . 15| 6228 |07.03.2014 Кристалина Георгиева води кампания на УНИЦЕФ срещу насилието на деца . 1| 5553 |07.03.2014 Кметове глобяват родители за отсъствие на деца от училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads