Реклама / Ads
14| 6932 |25.04.2014 НОВИНИ

Три организации алармират : BG-полицията връща с бой бежанците

.
Три международни организации алармираха, че българската полиция употребява сила, за да отблъсква бежанците, които искат да влизат на наша територия през браздата с Турция.
 

Търсеща убежище у нас сирийка и четирите  деца са бити от гранични полицаи и са върнати обратно в Турция на 21 април, обяви организацията Бордермониторинг България (БМБ), клон на немска неправителствена организация. Според нея това не е изключение. От друга международна неправителствена организация - “Хюмън Райтс Уоч”, са документирани 44 такива случая с общо 519 души само от ноември 2013 година насам.

До Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) също са достигнали сигнали за силово отблъскване на бежанци от Сирия, Палестина и Судан. От МВР официално отричат.

И трите организации са въвели специализиран термин за действията на българската полиция - push back (отблъскване - от англ.).

Семейството, за което БМБ твърди, че е пребито от МВР, е влязло в България близо до 213 гранична пирамида, която е до ямболското село Крайново. Те били приютени от местни хора в къщата им, разказа пред “Труд” Фатима Исмаил-Рашдан, която е роднина на фамилията. На следващия ден дошли хора от Гранична полиция.

“Първоначално полицията седна с нас, посрещнаха ни, казаха ни, че ще ни закарат в лагера. Дадоха ни вода, бяха мили с нас. - Но изведнъж ни закараха обратно на границата и започнаха да ни бият. Даже 10-годишното момче не беше пощадено. То крещеше “братко, братко.” “Хвърлиха ме на земята припаднала и никой не ме вдигна. Когато стигнахме границата броят на бежанците се увеличи… те залавят хора по селата, много хора. И после ги връщат в Турция”, разказва пострадалата жена пред БМБ.

Пребитата жена, роднина на Фатима, в момента се лекува в болница в Одрин. Тя е закарана там от турски граничари. Малкият  син не бил в добро психическо състояние, след като е видял побоя над майка си и братята си.

Според Фатима семейството е снимало с два телефона, като единият е отнет от полицията, а от другия е взета картата с паметта. Майката обаче има медицинско за побоя и смята да се бори за правата си и да влезе пак в България.

От БМБ са регистрирали още два брутални случая на push back на бременни жени при интервюта в лагера в Харманли от март т.г. В един от случаите жената е изгубила детето по-късно в Турция заради преживяната травма. Според жената, когато тя и съпругът  са били хванати от полицията, са заявили желание да им бъде предоставено убежище в България, на което полицията е отговорила с побой с палки по гърба и краката на мъжа. “Държаха пистолети в лицата ни,” разказала жената. Едната от бременните е била принудена да изчака турската полиция седнала на земята заедно с останалите от групата, под охраната на българската полиция.
От БМБ съобщават и за полицейско насилие и във временните лагери на МВР за бежанци, които са наричани от мигрантите “граничните затвори”. “Често търсещите закрила са подложени от полицията на бой, унизително отношение като събличане на дрехите за предполагаем обиск и принуждаване на хората да останат голи часове наред. Има докладвани случаи на хора, оставени навън в студа за около 16 часа през нощта (от 2 следобед до 6 сутринта на следващия ден) без храна и вода. При един от случаите в центъра в Елхово, след като двама души успяват да избягат, други петима са били съблечени голи и бити по гърба, твърдят от БМБ. Според “Хюман Райтс Уотч” “овладяването” на кризата с бежанците от българското правителство се дължи на връщането им обратно в Турция.

През декември БНТ излъчи запис от скрита камера, в който полицаи, охраняващи българо-турската граница край Елхово, признават, че са получили заповеди да бият и гонят идващите бежанци.

“Един началник вика: Влезнат ли в Българско, бой и наобратно”, обясни инструкциите полицай.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5285 |14.12.2013 ДАНС ще може да формира неправителствени организации . 50| 5522 |17.06.2013 24 неправителствени организации отрязаха Орешарски . 14| 6069 |11.06.2013 Работодателски организации увеличават извънредния труд . 8| 5265 |11.03.2013 Д. Куцаров: Гражданските организации да не стават политически люпилни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads