Реклама / Ads
36| 8267 |14.12.2014 НОВИНИ

Три технически средства засекли, че Сертов е отишъл в Гърция

.
Изчезването на Петко Сертов е семейна драма. Неслучайно съпругата му помоли да не се разгласява случаят. Въпреки това той излезе в медиите и нямаше как да не реагираме. Това коментира в ефира на bTV вътрешният министър Веселин Вучков.
 
Той заяви, че е почти сигурно, че ексшефът на ДАНС е пресякъл границата ни с Гърция и в момента се намира в южната ни съседка.

С много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът му е напуснал територията на страната в посока Гърция. Това е потвърдено от 3 технически средства и с други факти, заяви Вучков. Той обаче не поиска да прави изводи дали Петко Сертов е жив или не. Надявам се да е жив и здрав, добави монистърът.

По думите му мотивът за изчезването му е много важен, но към ден днешен няма основен мотив, по който разследващите да работят.

По повод тезата, че МВР изгубило следите на Петко Сертов, защото камерите в София не записват, Вучков коментира, че ситуацията с видеонаблюдението е една "юридическа и техническа каша". Системата е изградена от консорциум от 2 частни фирми, които са получили големи суми за това. Но през 2013 г., след изтичане на гаранционния срок,  изпращат писмо до зам.-министър Маринов и започват да претендират за авторски права.

Ще се опитаме да решим казуса, закани се Вучков и направи заключението, че в тази ситуация общинската система за видеонаблюдение е по-съвършена от тази на МВР.

Въпреки това вътрешният министър заяви, че в деня, в който първият председател на ДАНС изчезна - 5 декември, служителите на МВР са установили "минута по минута" и посоките и местонахождението на Сертов, и с най-голяма степен на сигурност става ясно, че е напуснал страната в посока Гърция, повтори Веселин Вучков..

За да се установят мотивите за действията на изчезналия, силовото ведомство разчита на пълното съдействие на съпругата му.

Според министъра Петко Сертов разполага с много информация от времето си начело на ДАНС, която би могъл да анализира. Това обаче не значело, че може просто да изчезне. Силно се надявам да е жив из драв, заключи Вучков.

Той коментира и друга тема - злополучната спецакция на МВР в Лясковец, при която загина полицаят Емил Шарков, тъй като днес се навършват 9 месеца от смъртта му. Веселин Вучков се обърна към съпругата на Шарков като й пожела да намери сили да се справи със загубата.

Вучков гарантира, че истината за случилото се ще бъде разкрита. Има известно развитие по случая. Проверката, назначена от служебния министър Йордан Бакалов приключи, когато аз заех поста, обясни Вучков.

Справката смятатм, че беше обективна и пълна. Разкрива много подробности, които водят до извода, че има и други "виновници", за да се случи това, съобщи още той и допълни, че не може да навлиза в подробности.

По думите на вътрешният министър ще има дисциплинарни производства, за да се установи конкретната вина на замесените в акцията. Проверката ще приключи на 3 януари догодина.

На въпрос дали става дума за вина на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров или на шефа на баретите Георги Гайков, Вучков коментира, че в справката има "посочени имена измежду тези", но ще коментира след изтичане срока на проверката.

Няма да имам вътрешни задръжки да накажа високопоставени чиновници в МВР. Скандалът беше тежък. Имаше и опити за политически спекулации. Има загинал полицай, вбъдеще такива неща не трябва да се допускат, категоричен беше Веселин Вучков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4254 |04.12.2014 Дончев: Да възстановим колкото може повече средства от ЕК . 2| 3837 |04.12.2014 К. Георгиева: ЕК размрази средствата за България по Регионално развитие . 1| 3947 |03.12.2014 Възстановяват средствата на бюджетните организации в КТБ . 4| 4311 |21.11.2014 Станишев: Ще следим инвестиционният план да не е преразпределение на налични средства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads