Реклама / Ads
21| 5304 |18.12.2012 НОВИНИ

Трябва ни ефективна защита, а не въоръжено население

.
„Трябва да дискутираме ефективността на полицията, а не дали да се въоръжаваме. У нас има най-много полиция на глава от населението в Европа, а едва 22 000 от служителите на МВР са по улиците - повечето седят по бюрата, няма ефективна работа.”
 

Това коментира журналистът Виза Недялкова в дебат с лидера на движение „Гвардия” Боян Расате в ефира на bTV.

Липсата на държавност и неефективност на полицията е основната причина да се повдига дебатът за либерализиране на режима за притежание на оръжие в България.

Виза Недялкова подчерта, че щом в обществото се говори за нужда от самозащита, „значи нямаме защита”. По думите й в България към момента не може да се иска либерализиране на оръжейния режим, тъй като и без това количеството на притежаването от населението оръжие е огромно.

„Всеки военен се пенсионира с пистолет, включително и шофьорите по поделение. След това – имаме действащи 40 000 полицаи, 120 000 охранители, 230 хиляди души в ловно-рибарския съюз, купища преправени на бойни пушки, а за 15 лева може да се купи и въздушна пушка от Илиянци, което вече е обичаен подарък за малки момчета”, добавя журналистката.

С нея се съгласи Боян Расате, който изрази мнение, че огнестрелните оръжия трябва да са достъпни за всеки, доказано годен за притежанието и използването им.

„В САЩ държат да имат оръжия, защото това е основно право на свободния човек. Другата причина е, че властите разчитат на населението да съдейства на полицията при залавянето на престъпниците. А тук излиза, че българинът не е достатъчно зрял да се самоотбранява, но е достатъчно зрял да избира управници на всеки 4 години. Най-много оръжие сред населението има при полицаите, но има такива от тях, които злоупотребяват с него. По тази логика – да изземем оръжието на полицаите, да ходят само с палки”, обясни гледната си точка Расате.
 
И Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията подчерта, че „огромният проблем на страната е неефективността на полицията”. Според него около 600 000 годишно са престъпленията у нас, като едва половината отиват към полицията. Оттам пък се регистрирали половината от тях, които отиват към прокуратурата, откъдето също се прилага поредната „цедка”.

Така експертът обясни големия брой на прекратени по давност дела (400 000 само за кражби), а оттам и недоверието на обществото към правоохранителните органи и нуждата му да се въоръжи за самозащита.

„Към 3000 са регистрираните грабежи годишно, а реално са 10 000, т.е. двама от трима не подават сигнали. От друга страна тези 10 000 кражби се извършват от около 200 престъпници, които обаче не се спират от властите – умишлено. Средно по 9 месеца лежат в затвора престъпниците – за да могат да излязат и пак да си „заработят” хонорара, с който отново да платят на адвокатите. А и 12 000 зад решетките трябва да се хранят, това са големи разходи за държавата”, подчерта Безлов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5271 |15.12.2012 Делян Добрев: Тоталната забрана за пушене трябва да отпадне . 93| 37932 |28.11.2012 Християните трябва да бъдат избити, държавата - халифат . 6| 5806 |17.10.2012 21 млн. лева повече ни трябват за здравеопазването . 63| 7141 |17.10.2012 Борисов: Не може атомна, трябва да е ядрена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads