Реклама / Ads
10| 6704 |01.09.2012 НОВИНИ

Трябва стандарт и за селския казан

.
Източник: impactpressgroup.org
Да бъде въведен национален стандарт за съдовете, в които се изварява алкохол. В него трябва да бъдат включени специални изисквания за материалите, от които могат да се изработват казаните.
 
Това предлагат от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.

„В почти всеки двор има нещо, в което се вари акцизен продукт, а няма стандарт за съдовете и за металите, от които може да се изработват", коментира шефът на управителния съвет на асоциацията Бранимир Ботев. Според него, ако се въведе стандарт, ще може да се гарантира чистотата на продукта и това, че е годен за консумация, съобщава "Монитор". Освен това ще се повиши контролът върху обемите, които могат да се преработват.

В повечето държави от Европейския съюз е въведен стандарт за съдовете, в които се изварява алкохол. В Австрия, където има над 27 хиляди домашни производители, всеки казан минавал през служба, която е подобна на нашия Институт за стандартизация.

„У нас всеки набеден селски майстор може да ви направи казан от каквато и да било тенекия”, коментира Ботев.

Той обясни още, че от Асоциацията на производителите на спиртни напитки вече са представили идеята сипред земеделското министерство и очакват позицията на ведомството по въпроса.

Според експертите най-подходящият метал за изработка на казан за ракия е медта. Причината е, че тя е добър топлопроводник. Освен това медта намалява вероятността от бактериално замърсяване на дестилата.

Заради по-ниските цени много хора си набавят съдове за изваряване на ракия от ромите. Обикновено те искат за целта около 300-400 лв. В тези случаи обаче има риск купувачът да бъде излъган и вместо казан от мед той може да получи съд от поцинкована ламарина или друг евтин метал.

Хората, които не искат да рискуват, могат да си поръчат казана при истински майстор. Това обаче излиза значително по-солено. Цената обикновено зависи от обема на казана.

Например по-малки съдове с вместимост около 40 литра излизат средно около 440 лв. Казан с обем от 180 литра обаче струва 1600 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 79| 5910 |28.08.2012 Й. Фандъкова отсече: Платена зона трябва да има . 43| 5101 |22.08.2012 Станишев отново: Това правителство трябва да си ходи . 25| 5407 |02.08.2012 Я. Стоилов: Щом за президента може; значи и за АЕЦ "Белене" трябва! . 3| 5787 |01.08.2012 Трайчо Трайков: Цената на дизела трябва да е 2.40 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads