Реклама / Ads
4| 8743 |12.07.2017 НОВИНИ

Трича ли варненска прокурорка Марешки и куп съдии по нареждане „Отгоре”?

.
Виолета Радева
Трича ли варненската прокурорка Виолета Радева депутата Веселин Марешки и куп местни съдии, по нареждане отгоре?! Този риторичен въпрос си задават разследващите органи, запознати с цялата сага около повдигнатите обвинения на народния представител. Те признаха пред Фрог, че са станали свидетели на схеми за преследване на съдии, като за целта била ангажирана и регионалната структура на ДАНС.
 

Съмненията започват от мига, в който току-що назначената от Девня прокурорка във варненската районна прокуратура  Виолета Радева , по неясни причини, е посочена да поеме делото срещу Марешки за шамара му към общинския съветник Костадин Костадинов. Прави впечатление, че принципът на случайно разпределение на делата в случая не важи. След като става ясно, че освен за лека телесна повреда, аптекарският бос ще трябва да отговаря и за изнудване, Радева светкавично е командирована в Окръжната прокуратура, без какъвто и да е мотив за това. Оказва се, че сред работещите 24 прокурори в окръжната структура няма достатъчно достоен и благонадежден, който да поеме случая, освен Радева.


За благодарност тя дава всичко от себе си. Така демонстрира лоялност към покровителите си, които са я избрали да води битката срещу известния бизнесмен. Като за начало Радева пристъпва към идеята да удари Марешки право в сърцето, като да му наложи запор на всичко, което притежава. Прави искане до съда в петък, когато дежурен съдия е Красимир Гайдаров. И не случайно, тъй като в юридическата гилдия Гайдаров е познат повече с леко обвинителния си уклон към подсъдимите заради практиката му на военен съдия. Така поне коментират негови колеги. Държавното обвинение е сигурно, че ще свали всички кожи от гърба на Веселин Марешки. Сметките, обаче излизат криви, след като нищо неподозиращият Гайдаров сменя дежурството си с друг негов колега- Марин Атанасов заради семейно събитие. Спазвайки буквата на закона, Атанасов отказва искането на прокуратурата. Виолета Радева не търпи поражения. Тя изготвя сигнал до ДАНС срещу двамата съдии, като в групата включва и трети техен колега-зам.-председателят на наказателното отделение Иваничка Славкова. Жената с червена тога ги е заподозряла всички в заговор. Агентите от родното ФБР започват серия от разпити на „уличените” магистрати, като проверката приключва безславно за обвинението.

 

Прокурор Виолета Радева е непреклонна,  започва нова серия атаки. Този път решава да вземе задграничния паспорт на Марешки. Как става това?  Намира се човек, който пуска сигнал, че бизнесменът си е купил имот на самотен остров и се готви да се укрие. Съдът, обаче „удря” повторно  прокурорката „през пръстите”, като казва, че въпросният сигнал не е никво доказателство.

 

И този път борбеният дух на Радева не е сломен. Обвинителният акт срещу Марешки е внесен и съдия Светлозар Георгиев се оказва късметлията да го поеме. Магистратът не подозира, че заради това животът ще му се стъжни. Разследващи разказват: По сигнал на Виолета Радева съдия Георгиев също стана клиент на ДАНС и беше закачен на подслушване. Прокурорката го заподозряла, че ще вземе пари, за да „оправи” Марешки, защото и двамата са масони. В сигнала дори се казвало, че рушветът ще бъде даден от адвокат Милен Ралчев. В един прекрасен ден, докато съдията си сади домати на вилата, при него отива призовкар, за да му връчи писмо, че го викат в София. Светлозар Георгиев се поти повече от градинарската работа, защото  разбира, че ще му повдигнат обвинение.  Става ясно, че докато го слушали ченгетата, се разбрало, че Георгиев казал на свой колега личното си мнение по чуждо дело. Впоследствие то не било решено според вижданията му. Всичко било изяснено в съда, а съдията оправдан.

 

След цяла сага от обвинения, подозрения и разпити, в крайна сметка материалите срещу Веселин Марешки попадат в ръцете на бившия военен съдия Красимир Гайдаров, за когото стана дума в самото начало.  Той прави   неуспешен опит да го джироса на колегите си от СГС, заради факта, че Марешки вече е депутат. ВКС, обаче му го връща обратно. От тези материали са отделени други, свързани с изнудване на  аптекари-бизнесмени, заради които народният представител беше подгонен наскоро от прокуратурата. Казват, че това пак прокурор Радева му го е спретнала.

Междувременно цяла Варна коментира под сурдинка, че всеотдайната обвинителка  се е превърнала в любимка на главния прокурор Сотир Цацаров. Получава три награди от него. Колеги на прокурорката припомнят случай от 2005 г., когато докато чака да я назначат за младши прокурор, става неприятен инцидент.

 

Хваната е зад волана с 1, 9 промила алкохол, отчетен с дрегер. Започва дело, но съдията изненадващо за всички я оправдава, тъй като карала приятелка по спешност в болница. Запознати с подобни дела разказаха пред Фрог, че обичайно точно това е тезата на водачите, хванати зад волана, но на никой не му минава номера. Следват куп въпроси и отговори, които  провокират още повече размисли.  Прокуратурата не протестира оправдателната присъда на Радева. Защо,  остава загадка.  Кой е съдията, който я оправдава? Оказва се Марин Маринов-настоящ председател на окръжния съд във Варна, сочен също за близък  на Сотир Цацаров.  Все по-упорито се говори, че Радева я чака завидна кариера в звено "Антимафия" в столицата.  В момента в морската столица се залага как ще приключи делото срещу Марешки. Любопитното е, че никой не "дава" за  оправдателна присъда.       

      

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5328 |30.05.2017 Икономическият министър яростно отрича за Пеевски . 0| 4049 |12.04.2017 Съдия Светлозар Георгиев е оправдан за натиск над прокурорка . 2| 3916 |06.04.2017 Герджиков отрича натиск за промени в Изборния кодекс . 0| 5237 |28.12.2016 Полша се отрича от Туск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads