Реклама / Ads
3| 4262 |23.02.2016 НОВИНИ

Трима министри на крак при патриарха

.
Патриарх Неофит
Заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева проведоха работна среща с представители на Светия синод.
 

На нея бяха обсъдени възможностите за финансиране на обновяването на българските храмове по Оперативна програма „Региони в растеж“ и Програмата за развитие на селските райони до 2020 година, съобщиха от Министерски съвет.

 

Министър Павлова разясни механизмите, по които храмовете могат да кандидатстват по Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на ОПРР 2014-2020. По нея могат да бъдат финансирани храмове, които представляват паметници на културата от национално и световно значение. Църкви и манастири от регионално и местно значение ще могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони.

 

„Размерът на общите допустими разходи на един проект остава с таван 400 хил. евро по мярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата”, посочи министър Танева. Тя запозна представителите на Светия Синод, че искането им съответният епархийски съвет да одобрява решението на църковното настоятелство при кандидатстването по ПРСР ще бъде записано в Наредбата по мярка 7.6. Утре ще продължи срещата между представители на Министерството и на Светия Синод относно изискванията за кандидатстване по Програмата.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев приветства идеята да бъдат обсъждани заедно със Светия Синод въпросите, които касаят обновяването на храмовете.

 

Министър Лиляна Павлова обясни, че ресурсът на Приоритетна ос 6 на ОПРР, по която могат да бъдат обновявани храмове – паметници на културата, е близо 200 млн. лв. Финансирането на проектите ще бъде отчасти под формата на безвъзмездна финансова помощ и отчасти като дългосрочно нисколихвено кредитиране.

 

100 млн. лева от средствата по приоритетната ос ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездна финансова помощ за проектите, а останалите ще бъдат пренасочени към Фонда за туризъм за финансов инженеринг.

 

Министър Павлова обясни, че възможност за финансиране на обновяването на храмове предоставят и програмите за трансгранично сътрудничество, по три от които България е водеща страна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5663 |13.02.2016 Жена загина при тежка катастрофа на "Черния кос", трима други пострадаха . 1| 5257 |11.02.2016 Гръцки военен хеликоптер се разби! Трима изчезнаха . 0| 4388 |10.02.2016 Министрите на отбраната от НАТО се срещат в Брюксел . 14| 15346 |10.02.2016 Само във Фрог: Охранител прострелял известния кримипсихолог Тодор Тодоров, кракът му бил пред ампутация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads