Реклама / Ads
3| 4239 |25.01.2016 НОВИНИ

Трима президенти поискаха реализация на съдебната реформа през 2016 г.

.
Първанов, Плевнелиев, Сотянов Източник: БГНЕС
Президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев изразиха надежда 2016 г. да бъде годината, в която съдебната реформа ще намери своята реализация, а гражданите постепенно ще усещат резултатите от извършените промени.
 
Държавните глави се обединиха около тезата, че реформите трябва да продължат с ускорени темпове, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, след като днес Съветът на президентите се събра за четвърта поредна година на „Дондуков“ 2.

На него по традиция тримата държавни глави направиха равносметка на изминалата година и кризите, пред които страната ни се изправи както във вътрешен, така и в международен план.

Президентите са на мнение, че справедливостта трябва да бъде навсякъде в обществения живот. Това означава най-вече  грижа за най-бедните и интеграция на всички групи в обществото. Държавата трябва да положи целенасочени усилия за преодоляване на социалното неравенство и интеграцията на маргинализираните групи в обществото. Институциите трябва да работят в полза на гражданите, за да се възвърне постепенно тяхното доверие.

Президентите остро осъдиха всички форми на тероризъм. Те са категорични, че тероризмът е глобална заплаха, която изисква единен и решителен отговор. Необходимо е да се гарантира сигурността на хората и да се защитят демократичните ценности.

Обща позиция на държавните глави е, че е необходим единен общоевропейски подход при преодоляването на последиците от безпрецедентния миграционен натиск и последвалата бежанска криза в Европа. Президентите считат, че усилията на европейските лидери и на международната общност трябва да бъдат насочени към премахване на първопричините, а не само на последиците от кризите.

Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев подчертаха, че проведеният през октомври референдум е успех на българското гражданско общество и се обявиха за разширяване ролята на пряката демокрация у нас.

Стоянов, Първанов и Плевнелиев изразиха дълбокото си съжаление, че за първи път тази година президента Жельо Желев не е сред тях. Д-р Желев почина на 30 януари 2015 г. и последната му публична поява беше именно на срещата на президентите на Република България.

Четвърт век след началото на демократичните промени и създаването на президентската институция президентите Стоянов, Първанов и Плевнелиев решиха да инициират създаването на Президентска библиотека.

В нея гражданите ще могат да научат много повече за традициите и постиженията на институцията, ще имат възможност за пряк достъп до богата информация за работата на българските президенти по време на техните мандати. Предвижда се Президентската библиотека да се превърне в място за дебати и за гражданско образование.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4370 |18.01.2016 10 г. решетки за шофьор, погубил трима на пътя . 1| 5424 |15.01.2016 Трима размазаха от бой студент в Благоевград заради 30 лева . 0| 4602 |08.01.2016 Убийците на Веселин Стоименов са трима? . 19| 5201 |04.01.2016 Павлов: Тревожно е 10 месеца преди изборите да не са ясни кандидат-президентите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads