Реклама / Ads
0| 4583 |13.05.2015 НОВИНИ

Тристранката пак забуксува заради пенсионната реформа

.
Социалният министър Ивайло Калфин
Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), по-известен като Тристранката, пак забуксува заради пенсионната реформа.
 

 

 

Там, където може нещо да се усъвършенства преди заседанието на МС, на което ще се приемат предложенията за закона, ще се направи. Нужна е промяна на сегашната система, тя не е стабилна и не дава доверие, това е консенсусно, очерта в резюме на срещата социалният министър Ивайло Калфин. Той обеща, че ще продължава да се говори за работата на пенсионните фондове, за инвалидните пенсии.

 

Острите несъгласия са на работодателите за осигуровките и на синдикатите за увеличаване на възрастта за пенсиониране, обобщи министърът, като предрече, че тази база на съгласие, която има днес, му дава основание да влезе в НС с един добре подготвен и широко обсъден проект, съобщи Нюз. бг.

 

Пламен Димитров от КНСБ подчерта, че държи да няма ръст на възрастта за пенсиониране. За нас е важно да има мерки, които да гарантират справедливостта. Ще обмислим и предложим стъпки за защита на хората, гарантира той.

 

Припомняме, по-рано днес премиерът Борисов, който участва в заседанието на тристранката, заяви категорично, че вдигането на пенсионната възраст не подлежи на коментари, тъй като е особено наложително.

 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пък видяха в обобщенията, че това не е крайното решение, но е голяма стъпка за провеждането на тази реформа.

Като работодатели сме задоволени във вижданията ни, това е първата стъпка към реалната голяма реформа на пенсионната система, обявиха от организацията. От там отправиха препоръка да бъдат осъществени хоризонтални връзки с МЗ, за да се реши проблемът с инвалидните пенсии.

 

КРИБ в лицето на шефа си Кирил Домусчиев изтъкна, че е удовлетворена от всичките разговори от последните няколко месеца, макар в хода на дебатите Домусчиев остро да реагира на увеличението на социалните вноски. КТ Подкрепа обаче прецени, че този проект за реформа ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4225 |12.05.2015 Масови фалити на болници заради новата методика? . 3| 4716 |12.05.2015 Ден на траур заради трагедията в Яхиново . 44| 5161 |12.05.2015 Съветът за сигурност заседава извънредно заради Македония . 7| 4496 |11.05.2015 Разследват квесторите на КТБ заради преправените договори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads