Реклама / Ads
44| 5389 |15.08.2013 НОВИНИ

Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета

.
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие да подкрепи актуализацията на бюджета след продължило повече от два часа открито заседание, председателствано от вицепремиера Зинаида Златанова. Резерви са били изразени единствено от КРИБ заради липса на яснота за разход на предвидените средства.
 

Синдикатите и работодателите в Тристранката се събират за първи път от май месец, когато представителите на бизнеса я напуснаха несъгласни с поправката „Янев" в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Единствената точка в дневния ред беше актуализацията на бюджета, която ще бъде обсъдена в парламента извънредно в петък след частичното президентско вето върху закона.

По време на дебата нови мотиви и обяснения не се появиха, а основните страни за пореден път обявиха позиции, които защитават от няколко седмици.

Единствено Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се обяви против актуализацията на бюджета. Мотивите са, че не е имало прозрачност в предложените допълнителни разходи и е липсвал предварителен дебат.

Останалите три работодателски организации- Българска стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската търговско-промишлена палата, както и двата синдиката- КНСБ и КТ „Подкрепа" заявиха, че според тях актуализацията на Бюджет 2013 е неизбежна и няма друга алтернатива.

Представителите на бизнеса и на профсъюзите поискаха обаче от правителството да публикува как се възстановяват забавените плащания към фирми участвали в обществени поръчки, а също и регулярна информация за възстановяването на данък добавена стойност.

Двата синдиката настояха също от първи октомври тази година да се увеличи минималната работна заплата от 310 на 330 - 340 лв, както и да бъдат предвидени коледни добавки за пенсионерите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4812 |15.08.2013 Тристранката се събира за първи път в последните 4 месеца . 22| 4985 |14.08.2013 КТ "Подкрепа": Актуализацията на "дянковския" бюджет - наложителна . 82| 5209 |07.08.2013 Президентът наложи частично вето на актуализацията на бюджета . 28| 5438 |01.08.2013 Министър Чобанов: Дебатите по актуализацията на бюджета развенчаха много митове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads