Реклама / Ads
9| 5098 |12.09.2011 НОВИНИ

Троен скок на прага за ДДС

.
Прагът за регистрация по ДДС на фирмите в България може да скочи тройно, за да се ограничат злоупотребите.
 

 

Финансовият министър Симеон Дянков, шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и директорът на Националната агенция за приходите Красимир Стефановса обсъдили въпроса и ще искат позволение от Европейската комисия да се увеличи оборота, който води до задължителна регистрация по ДДС, от сегашните 50 хил. на 100 000 или дори 150 000 лева съобщава Красимир Стефанов в интервю за “Труд”.

 

Сегашният праг е твърде нисък, а ако бъде увеличен, ще се отсеят сравнително дребните играчи. По-високият праг означава по-малко дружества в системата, които да се изкушават от злоупотреби и точене на държавната хазна, обясни Стефанов. Почти навсякъде в Европа минималният оборот за регистрация е по-висок, отколкото у нас, каза още шефът на данъчните.

Около 10% от фирмите, регистрирани по ДДС, са “мъртви души”, коментираха пред “Труд” данъчни служители. Те твърдят, че има български предприятия, които в продължение на няколко години поддържат оборот от 45 000-49 000 лева, за да избегнат задължителната регистрация.

 

По данни на експерти от НАП малко над 200 000 фирми у нас са регистрирани по ДДС. В началото на тази година за втори път беше отменена и задължителната регистрация на търговците с цигари, която действаше около година. Мотивът на депутатите за отмяната беше, че така ще се спасят от фалит хиляди дребни търговци. Регистрацията по ДДС е свързана с допълнителни разходи за фирмите заради обработката на документи и двустранното счетоводно обслужване. Те са длъжни да поддържат дневници за продажбите и покупките по ДДС.

 

От началото на 2003 г. прагът за задължителната регистрация беше намален от 75 000 на 50 000 лева. Тогава мотивите на кабинета “Сакскобургготски” бяха, че така дребните производители ще могат да ползват данъчен кредит от бюджета.

Вдигането на прага за регистрация по ДДС до 150 хил. лева не е единствената законодателна промяна, която се подготвя в момента. Другата идея е да се въведе т. нар. обратно начисляване на ДДС в строителството, в търговията с горива и при сделките със селскостопанска продукция, обяви Красимир Стефанов. Това всъщност означава, че в тези браншове данъкът ще се начислява не от доставчика в сделката, а от купувача. Такава практика е въведена при търговията с метали и скрап и там са решени проблемите с ДДС измамите, трупани в продължение на години, каза Стефанов. Той даде пример с Румъния, където чрез този метод са пресечени много злоупотреби в селското стопанство. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5774 |25.03.2011 В. Миланова: 20% от населението е психически разстроено . 9| 5048 |09.02.2011 Харчим 25% повече за електроенергия . 5| 4875 |08.04.2010 Бойко Борисов на вечеря с Обама в Прага . 1| 4977 |03.02.2010 Плащаме по-малко за некачествена електроенергия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads