Реклама / Ads
9| 5348 |08.05.2013 НОВИНИ

Троянов: Възможни са разлики между данните на ЦИК и паралелното прербояване

.
Би могло да има различия между данните на ЦИК и паралелното преброяване, заяви на пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.
 

Според него различията могат да се появят, ако всяка фирма, която извършва паралелно преброяване въведе само данните от ксерокопираните протоколи. Ако по тях след това, пред РИК, има отстраняване на очевидни технически грешки, данните ще са други. Тези данни ще бъдат въведени от изчислителния пункт.

„Ако самите наблюдатели присъстват в изчислителния пункт, могат да коригират своята база данни. Следващата възможност за промяна е в ЦИК, тъй като при повторното въвеждане на данните винаги има разлика от първоначално въведените пред РИК. По закон се извършва анализ и ЦИК приема решение коя от допустимите грешки да бъде зачетена за вярна и къде е допуснатата греша. Често грешките стават пред изчислителния пункт заради прекалената умора у членовете на СИК. Често грешки се получават и от операторите при повторното въвеждане в ЦИК", обясни Троянов, цитиран от Фокус.

„Само ЦИК може да обявява официалните резултати от изборите. Конституционният съд осъществява контрол върху решенията на ЦИК, с които се обявяват изборните резултати", подчерта говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. По закон ЦИК трябва да обяви официално резултатите от изборите до 4 дни след датата на изборите, а до 7 дни ЦИК трябва да обяви имената на кандидатите, избрани за народни представители.

„Паралелно преброяване се е правило винаги досега от български неправителствени организации. Това, че сега участва и чуждестранна фирма, не е повод нито за хвалебствие, нито за печал. Австрийската фирма Sora взе документи за участие в конкурса на ЦИК за фирма преброител на изборите. Но австрийската фирма не подаде документи и не участваше в конкурса, макар че знаеше какви са изискванията по задание и какви са конкурсните правила. Участието в паралелно преброяване може да е заявка за предстоящи избори, фирмата да придобие популярност в българското общество, за да участва в следващи избори", каза още Бисер Троянов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4773 |20.10.2012 Социолози пак се счепкаха за разликите в цифрите . 0| 8471 |16.10.2012 Естествени срещу синтетични мултивитамини: открийте разликите! . 62| 6550 |28.04.2012 Станишев: Възможни са провокации от ГЕРБ при подписката за "Белене" . 6| 5208 |28.11.2011 Възможни са и нови обвинения за смъртта на Яна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads