Реклама / Ads
9| 4956 |09.02.2008 НОВИНИ

Тройната коалиция е решена да изкара мандата, мисли и за втори

.
В Хисаря управляващите си поставиха четири задачи до края на мандата: повишаване на доходите и качеството на живот; подобряване на бизнес климата; образование; повишаване качеството на здравните услуги.
 

Това съобщи след първия ден на обсъждане на актуализираната управленска програма вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той обясни, че целта на заседанието в такъв разширен формат е да се направи преоценка на политиката, която ще се води до края на мандата, като се имат предвид резултатите на свършеното до сега. Според Калфин в голямата си част това, което е било поето като ангажимент в правителствената програма от началото на мандата, е изпълнено. За този период БВП е нараснал над 35% на глава от населението, т.е. богатството на всеки българин се е увеличило с толкова, посочи министърът. Доходите и социалните разходи също са нараснали и България има много добър икономически растеж, 12,5 млрд. лв. са чуждестранните инвестиции през двете години от управлението на тройната коалиция.
Калфин каза още, че са поставени конкретни цели и приоритети до края на мандата на правителството. Основните акценти в актуализираната управленска програма ще паднат върху увеличаване на доходите и качеството на живот, подобряване на бизнес средата, образованието и здравеопазването. Целите до голяма степен са свързани с потенциала на страната и ежедневието на българските граждани, посочи той.

Вицепремиерът съобщи още, че валутният борд ще бъде запазен до членството на България в еврозоната. Днес представителите на управляващата коалиция са се обединили около становището, че е много важно да се работи по усвояването на средствата от Европейския съюз, особено що се касае до местната власт. Екологията е важен елемент от повишаването на качеството на живот, подчерта външният министър. Той наблегна върху взаимодействието между държавата и общините за изграждане на големи екологични проекти през следващите години.
Калфин посочи, че и системата на социалното осигуряване има нужда от подобряване. Били са дискутирани конкретни изчисления в Министерство на финансите и конкретни модели, които се предлагат. Тези идеи ще бъдат обсъдени с работодателските организации и синдикатите, а в близките месеци ще се предприемат законодателни инициативи.
ytzonev.jpgЗам.-председателят на ДПС Йордан Цонев пък заяви: "С тази програма правим ясна заявка за втори управленски мандат". Според него социологическите проучвания показвали, че партиите от коалицията събират половината от доверието на избирателите. А това показвало ясно, че формациите от тройката могат да се борят за втори правителствен мандат. "Ако реализираме това, върху което разсъждаваме сега през тези два дни, то смятаме, че ще съберем необходимите гласове при следващите избори", категоричен бе Цонев.

Той допълни, че все още ролята на държавата е много висока по отношение на осигурителната система. "В отделни отрасли сивата икономика е много висока - над 50%. С новия осигурителен модел ще се направи необходимото тези пари да излязат на светло", посочи още Цонев. До конкретика обаче щяло да се стигне след разговори с профсъюзите и работодателските организации. "Вече има изготвени разчети. Разговорите ще се проведат в кратки срокове. Моделът трябва да бъде консенсусен", подчерта Йордан Цонев.
Според зам.-председателя на НДСВ Милен Велчев политическата система е така устроена, че „обикновено в средата на мандата на едно правителство доверието към него намалява, но след това се възстановява". Калфин пъ го допълни, че задачата е да приключат успешно мандата и в края му да се явят на следващите избори с определени аргументи.

milenvel.jpg„Рокадите в кабинета не са на дневен ред на този семинар", каза още Милен Велчев. Той увери, че смени на министри не са обсъждани. "Всеки един от хората, които са участвали в днешната дискусия, има намерение да участва в реализирането на управленската програма, а не да я прехвърлят на някой друг", включи се в темата и вицепремиерът Ивайло Калфин.  "Ако не се правят глупости в държавата с икономическата политика, след години няма да сме последни в Европейския съюз по икономически показатели, а след нас ще има поне две страни", категоричен бе той.
Калфин съобщи още, че намаляване на вноската за пенсионното социално осигуряване ще има, но не може да се каже с колко, преди да се е провела среща със синдикатите и работодателите. „Обсъжда се още да се въведе изравняването на вноските от работодател и работник", допълни той. "Средствата от фонд "Безработица" също биха могли да се използват. Има и други варианти, но не се знае какво ще се приеме", поясни Калфин. Правителството си било поставило за цел с тези промени да се постигне увеличаване на стимулите на всички, които участват в пенсионната осигурителната система и второ - да има по-голяма яснота по отношение на движението на доходите. От своя страна Йордан Цонев коментира, че управляващите не са затънали в задоволство. Повече от 2/3 от времето за дискусия било отишло за анализ на това, „което не сме свършили".  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4560 |09.02.2008 Тройната коалиция фиксира приоритетите си до края на мандата . 3| 4530 |05.02.2008 Тройната коалиция ще бистри новите си приоритети в Хисаря . 2| 5647 |12.12.2007 И Костадинов напусна НДСВ - прозрял, че партията не е за коалицията . 4| 4707 |10.12.2007 П. Юруков: Коалиция с ГЕРБ - може! Само че след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads