Реклама / Ads
8| 4798 |24.07.2008 НОВИНИ

Тройната коалиция се събира в Банско да разпределя бюджетни пари

.
Поредни стъпки за разпределение на бюджета между министерствата ще бистрят партньорите от тройната коалиция в Банско в края на тази седмица. Това съобщи за Frognews.bg човек от ръководството на една от партиите.
 

От това кое министерство колко пари ще получи зависи до голяма степен и работата, която то ще може да свърши в следващите месеци. Затова се очаквало министрите да бъдат много настоятелни в исканията си, възможно било дори да се стигне до остри кавги между тях. Още повече, че сега всички са изнервени допълнително от критичния доклад на Европейската комисия, който получи България. На края, разбира се, щяло да стане това, което каже финансист № 1 на държавата Пламен Орешарски, но със сигурност нямало да се мине без скандали.

Източникът ни прогнозира, че и евродокладът ще бъде подложен на обсъждане. От оценките в него за дейността на някои министерства и агенции вероятно ще зависи и какви средства за в бъдеще ще получат те. Близки до тройната коалиция, позовавайки се на вчерашното изявление на премиера, че няма да хвърля никого на вълците, смятат, че засега Асен Гагаузов се е разминал с оставката. Явно Станишев е решил да му даде втори шанс да се справи с проблемите в МБРР. В този смисъл може да се тълкува и заявката на Гагаузов, че ще се заеме пряко с дейността на изпълнителната агенция ФАР към неговото ведомство и уверението му, че "нещата ще бъдат коригирани много бързо". Разбира се, ако от Брюксел дадат недвусмислени индикации, че не могат да работят с даден министър, както това се случи с Румен Петков, то министър-председателят най-вероятно ще промени позицията си.

За главата на Орешарски пък изобщо не можело да се говори. Той не само е ключов министър, но и по много сложна схема бе избран за поста си - да бъде равно отдалечен от всички политически сили в тройната коалиция. Не случайно е наричан „четвъртият партньор в коалицията". Ако тепърва трябва да се мисли за негов заместник, това би изправило управляващите пред един много труден проблем, за чието решаване ще се похабят много енергия и време.

Лидерите и представителите на управляващата коалиция ще обсъдят, естествено, и стратегията, и тактиката си във връзка с дебатите и гласуването на вота на недоверие към кабинета следващата седмица.

Дебатите по шестия вот на недоверие към кабинета "Станишев" ще се проведат на извънредно заседание на НС във вторник (29 юли) от 9 часа. Гласуването пък ще бъде на следващия ден, сряда, тъй като според законодателната уредба то трябва да стане 24 часа след приключването на разискванията.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 4997 |21.07.2008 Симеон спасява коалицията, ФБР прави „черен" списък . 0| 4713 |16.06.2008 Груевски и Ахмети формират коалиция? . 12| 5378 |13.06.2008 Доган събира тайно елита на ДПС край Търговище . 0| 4612 |19.05.2008 Превозвачите: Камиони от всички градове, събирайте се!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads