Реклама / Ads
3| 4591 |22.10.2019 НОВИНИ

С тротинетки без задръжки към „Пирогов”

.
Източник: Фейсбук
Множат сe дребните на пръв поглед инциденти, при които управляващи вездесъщите тротинетки млади хора причиняват пътно-транспортни произшествия или леки телесни повреди на пешеходци по тротоарите, предаде БНТ.
 

Електрическа тротинетка предизвика катастрофа до Софийския университет. Това е петият инцидент с тротинетка в столицата от началото на годината. Правила за движение на тези превозни средства все още няма.

 

След този опит водачът на тротинетката е със счупен крак. Нарушил е всички познати правила за движение и в същото време не е прегазил нито една точка от закона. Защото понятие като "тротинетка" в закона няма и именно затова всеки може да го кара както и където поиска, без да бъде застрашен от санкции.

 

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност: „Самият факт, че повече от 5 месеца държавните институции не са в състояние да изготвят регламент от 6-7 точки говори, че имаме сериозен проблем с пътната безопасност”.

 

Иван Петков, експерт в Държавната агенция "Безопасност по пътищата": „Не трябва да се прибързва с този закон. Ако говорим просто за преписване от една нормативна база в друга, това не е правилното решение”.

 

Докато решенията се бавят, тротинетките вече са достатъчно популярни. Столичната община е сключила споразумение с три компании, които предлагат този вид транспорт, като ги е задължила автоматично да ограничават скоростта на тротинетките.

 

Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София": „Целта ни беше да направим минимално необходимото, за да може поне тези компании да спазват някакъв регламент”.

 

Повече няма как да бъде направено, докато не бъдат готови новите мерки в закона. Агенцията за пътна безопасност обещава да ги внесе в парламента до края на годината.

 

Дотогава се движете с повишено внимание и по тротоарите. Най-добре с прибежки и припълзявания. Като на война.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4228 |20.09.2019 МВР: Водачите на тротинетки и скутери да са с каска и светлоотразителни елементи . 5| 4672 |09.09.2019 Полицаи пишат акт за тротинетки . 7| 5240 |04.09.2019 КАТ: Тротинетките нямат право да се движат по пътищата в София . 0| 4039 |19.06.2019 11-годишно момче е в „Пирогов” след бой между деца в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads