Реклама / Ads
12| 4780 |11.04.2011 НОВИНИ

Цачева не одобрява идеята на Първанов за референдум

.
Цецка Цачева
Идеята на президента Георги Първанов за провеждането през есента, заедно с изборите, на референдум за АЕЦ „Белене“ не се харесва на парламентарната шефка Цецка Цачева.
 

Тя обясни в Сливен, че референдуми може да има само по компетенциите на НС, като в случая на ратификацията на международни договори, когато са ангажирани държавни средства.

Цачева за пореден път припомни, че премиерът Бойко Борисов неколкократно е подчертал, че в АЕЦ „Белене“ няма да се влагат средства от държавния бюджет, и така този договор не е от компетенциите на НС.

Тя коментира и идеята на РЗС депутатите да излязат в отпуск до изборите.

„Мисля, че в качеството ми на народен представител не мога да коментирам идея, с която се е събудил един от останалите 239 народни представители”, заяви Цачева.

Председателят на парламента коментира още изказването на посланик Уорлик, че в България има две съдебни системи – една за богати и влиятелни хора и друга за обикновени, е непремерено, смята председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя бе категорична, че няма две правораздавателни системи.

„Много сме напреднали, много е направено по отношение на глава “Правосъдие”. Разбира се има още какво да се желае. Има мониторингов доклад, който очакваме през юни от Европейския съюз. Все още има какво да се желае по отношение бързината на процеса, ефективността”, заяви Цачева в Сливен, цитирана от “Фокус. Според нея има време и Народното събрание ще продължи да работи.

„От страна на Народното събрание се стараем да създадем юридическата основа, за да може третата независима власт в България, а именно съдебната, да функционира нормално”, добави тя.

Frognews.bg припомня, че Цецка Цачева стана поредният представител на властта, който укори американския посланик Джеймс Уорлик заради изказването му по отношение на съдебната ни система. Главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев също възразиха остро срещу думите на посланика. Това е напълно неоснователна и неприемлива теза, която обижда магистратите в България. Ползваме се от случая да заявим, че както и досега съдиите и прокурорите ще продължат усилията си за утвърждаване върховенството на закона по отношение на всички български граждани, заявиха двамата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4742 |08.04.2011 Ангелов: Счетох за необходимо да не информирам Първанов . 11| 4630 |07.04.2011 Осиновената Зорница от Първанов била държавна . 27| 5130 |07.04.2011 Неуволненият Кр. Първанов: Имаше неприязън от Трайков към мен и преди . 24| 6424 |06.04.2011 Първанов и Борисов пасуват за скандала "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads