Реклама / Ads
15| 5547 |28.05.2011 НОВИНИ

Ц. Цачева: Приемането на Турция в ЕС е вътрешнополитически въпрос

.
Цецка Цачева
Процедурата по подписка за референдум за приемането на Турция в ЕС още е в процедура в Народното събрание, след това ще бъде обсъдена в пленарната зала. Мисля, че Атака и другите парламентарно представени партии ще подкрепят Пакта за стабилност, само Коалиция за България отказва да го подкрепи.
 

Това каза Цецка Цачева, председател на парламента, в предаването Факторът Кошлуков по ТВ7.
Процедурата по подписка за референдум за приемането на Турция в ЕС още е в процедура в Народното събрание, след това ще бъде обсъдена в пленарната зала. Ние смятаме, че този въпрос се поставя преждевременно пред българското общество. Това е вътрешнополитическа тема, обяви Цачева.

Законът за правото на референдуми е приет на 29 май 2009 г., като цяло той е постижение на българската демокрация, той дава право на гражданите за пряко участие във властта. В Швейцария обикновено големи решения се вземат с референдуми, обясни Цачева.

Сигурна съм, че съм избрана по предвидения по конституция начин, считам, че си върши добре работата, но сигурно има хора, които биха могли да я вършат по-добре, отговори на зрителски въпрос председателката на парламента.

Лятната сесия ще се запомни с поправката в конституцията, това е т.нар. Пакт за стабилност. Временната комисия ще се създаде още през следващата седмица, имам амбицията да края на лятната сесия проектозаконът да мине през залата. Мисля, че Атака и другите парламентарно представени партии ще подкрепят Пакта за стабилност, само Коалиция за България отказва да го подкрепи, съобщи Цачева.

За да има сигурност от страна на бизнеса, трябва да има стриктно разписани правила. Преодоляването на корупционните практики, на престъпните групи, е важно за чуждите инвестиции. Но не мога да приема оценката на чужд посланик за съдебната ни система – тя е една за всички, обобщи Цачева.

Мая Манолова и Антон Кутев обявиха, че Цачева не се справя като председател на Народното събрание, защото на първо място тя поставяла партийната дисциплина и криела министрите от изслушване. Към това мнение се присъедини и М.
Димитров.

Коментирайки тези изказвания Цачева поясни, че не всеки въпрос е въпрос за парламентарен контрол, така че някои от зададените са били отклонявани.

Не мога аз да намаля броя на народните представители, той е определен от Конституцията. Промяната е въпрос на нейната промяна, отговори на въпрос председателката на Народното събрание.

Изборният туризъм не е съвместим с демократичните процеси. Той извиква принципа за уседналост, който се прилага в Изборния кодекс.

Няма да се кандидатирам за президент, категорично обяви Цачева.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5848 |19.04.2011 Ц. Цачева: Стана веселба около имената на кандидат-президентите . 24| 6796 |14.04.2011 Ц. Цачева: Министрите, такива сте временно и по волята на премиера! . 13| 9440 |08.04.2011 "Атака" сложи на масата нерешените проблеми с Турция . 5| 11295 |04.04.2011 Границата с Турция – готова за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads