Реклама / Ads
6| 7730 |23.07.2012 НОВИНИ

Цар Киро търка нара върху лилави чаршафи на рози

.
Кирил Рашков
Цар Киро или Кирил Рашков, както се води по списък тук, в пловдивския затвор, е построил комунизма - той спи сам на старо метално легло на два етажа срещу миришеща тоалетна.
 

Пандизът със сигурност не е хотел с 5 звезди за единствения цар сред затворниците, убеди се на място репортер на „Монитор”. В момента Рашков изтърпява присъда от 2,5 години затвор в общежитие от открит тип „Хеброс” в Пловдив. Първоначално той бе осъден на 3,5 години заради закана с убийство на Веселин Христов и Ваня Петрова от Катуница, но наскоро Върховният касационен съд намали наказанието му с една година. Заедно с него е и внукът му – Кирчо Рашков-младши, който също лежи за закана с убийство. Дядо и внук са в една стая, която делят с още петима лишени от свобода. За първи път репортер на „Монитор” влезе в килията на Рашкови, за да види при какви условия те изтърпяват присъдите си и дали не са им осигурени лукс и привилегии, на които осъдените нямат право.

„Какви луксозни условия, че Рашкови са точно срещу тоалетната?”, се смеят от управата на затвора. И действително, един коридор дели стаята на Кирил Рашков и внук му от затворническото WC и от вечно мократа баня със стари метални мивки.

Две бараки със стаи за затворници и широк зелен двор с беседки и пейки, където лишените от свобода се разхождат и си простират прането. Така изглежда затворническото общежитие „Хеброс”отвътре. Встрани от едната барака има малко спортно игрище, а отстрани са помощните сгради.

„Не можем да си позволим да настаним Кирил Рашков и внука му в самостоятелни стаи. Те нямат и такова право, естествено. Няма и как да има ВИП затворници. Виждате какви са стаите и какви са условията. Няма къде да махнем 8 човека и да ги настаним в други стаи, за да бъде Рашков сам. При капацитет 130 души сме заети с 90 лишени от свобода”, казаха от управата на затвора. Стаите за лишени от свобода са еднакви за всички пандизчии, видя „Монитор”.

Царската им килия също не е особено широка и не е ремонтирана от години. Покрай стените й са наредени четири метални двуетажни легла на достолепна възраст.

„Спалнята” на Цар Киро е в десния ъгъл, до прозореца. Затворникът спи на долното легло, останало разхвърляно след следобедната му дрямка. Това над неговото е на пружина и липсва матрак, така че явно не е заето от друг лишен от свобода. Въпреки това е застлано с плат на щампи с рози, който се спуска по вътрешната страна на стената, за да прикрие неугледния й вид. Друга завеска, като перде, се спуска над второто легло. Там Рашков е закачил старателно няколко свои тениски. Обувките му – кецове и сандали, са натикани под долното легло, постлано с лилав чаршаф. Отдолу се виждат различни торби и набутана голяма бутилка с минерална вода. До леглото му се мъдри стол без облегалка, върху който Цар Киро е надиплил няколко изчетени вестника, тетрадка с твърди корици, пакет с мокри кърпи и отново носени дрехи. Оказва се, че Рашков спи не с една, а с две възглавници, под които се виждат още изчетени вестници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6132 |31.05.2012 Здравната министърка зове да хвърляме цигарите от днес . 25| 8450 |10.05.2012 Галеви избягали в ЮАР; Киро Плъха ги извел . 109| 28462 |27.04.2012 Цветанов: По времето на Кирчо Киров БСП и ДС ръководеха разузнаването . 3| 5630 |26.04.2012 Още 14 месеца затвор отнесе цар Киро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads