Реклама / Ads
4| 5918 |28.11.2007 НОВИНИ

Царят изхвърли главните метежници, привържениците им си тръгнаха сами

.
Общо 11 са засега отстранените от НДСВ депутати. Петима от тях бяха изключени снощи от партията и парламентарната група. Шестима днес сами си подадоха заявленията за напускане. Няколко признаха, че още мислят къде им е мястото.
 

Оставки хвърлиха тази сутрин Николай Свинаров и Ваня Цветкова. След тях и партията, и жълтата група напуснаха Татяна Калканова, Лидия Шулева, Валентин Милтенов и Илко Димитров. Късно снощи пък лично лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски посочи вратата на Пламен Панайотов, Борислав Великов, Борислав Ралчев, Владимир Дончев и д-р Атанас Щерев.

Мариана Костадинова и Светослав Спасов все още се колебаят дали да последват колегите си. Според запознати с разположението на силите в царската ПГ пътя си от нея можели да поемат още Петя Гегова, Кръстанка Шаклиян, Бойко Боев и проф. Огнян Герджиков. Между 15 и 18 са предполагаемите „жълти люспи", пресмятат верни на царя хора. Според тях тези цифри не застрашавали мнозинството на тройната коалиция, тъй като и без тях то наброявало над 140 народни представители.

Депутатите, които вече не са част от НДСВ, още не са сигурни дали ще направят нова парламентарна група или ще останат независими. Всички обаче са категорични, че няма да напускат Народното събрание и ще продължават „да работят за регионите и избирателите си".  

Очевидно, изпреварващият ход на Симеон Сакскобургготски от вторник вечерта свари неподготвени несъгласните с провежданата от него линия в НДСВ. Цяла сутрин днес те обсъждаха в сградата на пл. „Александър I" какви да бъдат следващите им действия, но не са стигнали до единно становище.

Оставащи в ПГ на НДСВ депутати обърнаха внимание, че недоволните от новата политика на царя са все хора, които са били в изпълнителната власт в неговия кабинет или са заемали ръководни постове в партията и групата. Пламен Панайотов беше шеф на ПГ на НДСВ в 39-ото НС, а после вицепремиер. Лидия Шулева беше социален и икономически министър, Николай Свинаров - военен министър, а Илко Димитров - негов заместник. Ваня Цветкова, Татяна Калканова и Владимир Дончев бяха в различни периоди зам.-председатели на ПГ на НДСВ, а последният до конгреса през юни беше оргсекретар на партията. Борислав Великов беше председател на 39-ото Народно събрание (23 февруари - 17 юни 2005 г.), а в 40-ото НС заедно с Борислав Ралчев и Владимир Дончев - до скоро бяха зам.-шефове на ПГ на НДСВ.
В момента Николай Свинаров е председател на една от най-важните парламентарни комисии - Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Доц. Атанас Щерев е зам.-председател на комисията по здравеопазване. Илко Димитров е зам.-председател на Комисията по отбрана. Валентин Милтенов е зам.-председател на Комисията по правни въпроси.

Верни царски хора обясниха, че голяма част от отстранените са обвързани помежду си с икономически връзки още от предишния мандат на НС и правителството на НДСВ и ДПС. Някои от тях пък дължали ред роднински назначения на бившия „сив кардинал" Панайотов. Сега обаче, царят е решил да пренасочи някои властови и финансови кранчета от тях към новите си фаворити, и това била основната причина за недоволството им.

От лагера на напусналите пък твърдят, че са възмутени и уморени от авторитарния стил на ръководство в НДСВ, от липсата на либерализъм и преориентацията на партията от дясната писта наляво чрез участието й в тройната коалиция, чийто смисъл всъщност бил изчерпан на 1 януари 2007 г. Според тях лоялността на колегите им към лидера била или плод на страх и малодушие, или се дължала на щедри обещания за високи постове - на доскорошния зам.-председател на ПГ на НДСВ Минчо Спасов било обещано да бъде предложен за член на инспектората към ВСС, който парламентът скоро ще избира.

Жълт депутат охарактеризира ситуацията в НДСВ така: недоволните просто не харесват кормчията, когото корабособственикът посочи да върти руля - и докато те крояха метежа, той просто ги изхвърли зад борда.
„Уволненият кормчия" Пламен Панайотов не скри, че е изненадан от царското решение, което той научил късно снощи след като се прибрал от Брюксел, където бил по държавни дела. Той добави, че не е очаквал по такъв начин да се приключи с либералния характер на формацията. „Учуден съм, че заради едно или друго изразено становище и че за това, че не сме съдействали за ограничаване на конституционните права на хората, се пристъпи към изключване от партията", каза Панайотов. Според него хората, които остават в НДСВ, трябва да отговорят на въпроса какви са интересите в момента, които са по-големи от националните, които да налагат такъв подход. „Каузата НДСВ си заслужава и аз и моите колеги, които напускаме партията, сме решени да работим за каузата на НДСВ от 2001 г.', добави той.

Д-р Атанас Щерев пък заяви, че програмата на НДСВ и либералните ценности не се изпълняват и затова НДСВ не отговаря на обещанията към избирателите си. „Проектът НДСВ приключи на 1 януари 2007 година. Това беше един успешен проект, благодарение на лидера на партията", посочи Щерев. Той уточни, че с хората, които остават в НДСВ, имат много общи неща. И предстоят дни на разговори, в които ще бъде решено какво ще правят напусналите НДСВ, защото „сам човек в политиката нищо не може да направи".

Валентин Милтенов пък посочи като причини за напускането си сериозните междуособици и авторитарното управление в царската партия, които са "избуяли" особено силно по време на кампанията за местни избори. Според него политиката в НДСВ е оставена на заден план, за сметка на идеята за печелене на власт и именно това е причина за провала на движението на последните избори.

Милтенов бе кандидат за кмет на Пазарджик от НДСВ. Предизборният шаб на партията в града обаче твърди, че той съвсем умишлено е работил в ущърб на кампанията на жълтите, като е демонстрирал пълна липса на ангажимент към НДСВ. Според Милтенов обаче това е един от начините царската партия да оправдае големия си провал на местните избори. Той смята, че най-вероятно е щял да спечели повече гласове, ако се беше явил като независим или кандидат на друга политическа сила.

Председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов обяви, че предстои „инвентаризация на това, което е останало в парламентарната група" и тогава ръководството ще прецени своите действия. Моллов посочи, че има приблизително точна престава за това, което ще се случи, и не бива да се драматизира желанието на депутатите, искащи да напуснат НДСВ. Той подчерта, че ръководството на НДСВ "ще продължи да работи за консолидация на това, което е останало в парламентарната група на партията". "Що се отнася за вътрешните ни проблеми, това решение за изключване трябваше да се случи", обясни Моллов и допълни: "След като има разделение, което не предпоставя възможност за консолидация, тогава консолидацията се постига на базата на разграничаване". Frognews.bg

   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5379 |27.11.2007 Царят изгони петима, май ще има и още . 1| 5808 |27.11.2007 Царят изхвърли 5- ма видни членове на НДСВ . 2| 5840 |30.10.2007 ПГ на НДСВ с нов председател, царят затяга дисциплината . 5| 4926 |12.09.2007 Царят затяга юздите в НДСВ, нарочените за изгонване се инатят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads