Реклама / Ads
1| 4986 |19.06.2007 НОВИНИ

Царят каза: Давайте оставки! И получи част от тях

.
На заседанието на парламентарната група Симеон Сакскобургготски е призовал старото партийно ръководство на НДСВ да подаде оставка. Петимата му заместници Панайотов, Велчев, Арсенова, Свинаров и Паси, както и секретарят Дончев, го сториха. Депутати и министри спорят дали става дума само за тях или и за останалите членове на стария Политически съвет.
 

 

Зам.-председателите на НДСВ Милен Велчев и Долорес Арсенова, както и секретарят на партията Владимир Дончев са подали писмени оставки пред лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Това обяви самият той след заседанието на парламентарната група в централата на „Врабча” 23. Сакскобургготски уточни, че оттук нататък предстои да вземе политическо решение дали да приеме техните оставки, но това решение щяло да бъде вътрешно за партията, а не публично. Попитан кое е валидното ръководство на партията, той отговори, че има и старо, но има и ново, и всичко зависи от това какво ще направи старото политическо ръководство на НДСВ.

Оставките на Велчев, Арсенова и Дончев са били подадени още преди конгреса на НДСВ, уточни по-късно депутатът Огнян Герджиков.

Оставки днес са подали още Николай Свинаров като зам.-председател на партията и Светослав Спасов като член на стария Политически съвет и като лидер на младежката организация. “Вече си подадох оставката и направих това, защото лидерът го поиска”, заяви зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров. Той уточни, че по време на заседанието не е било говорено за евентуални манипулации на Третия извънреден конгрес. Сегашното състояние на НДСВ Свинаров обясни с думите: “При положение, че няма регистрирано ново ръководство, то значи важи старото. А щом старото е подало оставки, лидерът решава какво да се прави”. Той допълни, че днешният ден е бил изключително важен, тъй като от конфронтации членовете на НДСВ вървели към помирение. Депутатът очаква да се получи дебат в НДСВ, вследствие на който да бъдат взети “правилните решения за оздравяване на партията”.

Спасов също заяви, че е подал оставката си от старото ръководство така, както е поискал председателят на партията Симеон Сакскобургготски. “Той вече трябва да прецени дали да приеме оставката ми и като лидер на младежката организация”, каза Спасов. “За мен няма значение дали заемам определена политическа позиция, аз ще продължа да работя за каузата НДСВ и за бъдещето на младежката организация и като редови член на партията”, допълни той. Според него лидерът на НДСВ е направил много силно изказване, което гарантирало, че той държи на единството на партията и дава заявка за бъдещото силно присъствие на НДСВ в политическия живот на страната. От словото на лидера станало ясно, че той иска да се спрат всички спекулации и че трябва да се работи в екип. “Трябва да се работи в една посока и да не се защитават лични интереси”, категоричен бе Спасов.

По-късно през деня оставки подадоха и зам.-председателите на НДСВ Пламен Панайотов и Соломон Паси. Панайотов заяви, че след като преди две седмици е изразил готовността си да подаде оставка, ако му бъде поискана, е искал да чуе какво ще каже Симеон Сакскобургготски пред своите хора днес. "Останах удовлетворен от чутото", подчерта Панайотов.

Соломон Паси посочи пък, че за него най-важно било НДСВ да продължи да следва и изпълнява своята политика. "Предложението, което нашият шеф на партията направи, беше балансирано. Аз съм удовлетворен от обстоятелството, че в момента коментираме старото ръководство, а не това, което бе избрано на конгреса", обяви Паси. "Беше естествено цялото предишно ръководство да приеме колективна отговорност, с което доказваме, че не се борим за лична изгода, а за принципи", допълни шефът на външната комисия в НС. Той лично не бил недоволен от конгреса, тъй като отново триумфално е бил избран и в новото ръководство. "Партията поема напред след тази временна и краткотрайна криза, която е нормална за една демократична партия в едно демократично общество. Сега вниманието на партията ще бъде насочено към местните избори, те са приоритет", категоричен бе Паси. 

Царят помоли всички членове на старото ръководство на НДСВ, които не са подали оставки преди конгреса, да го направят най-късно до тази вечер, заяви Милен Велчев. Той се пошегува, че който не подаде оставка, остава в ръководството на партията. Вече сериозно посочи, че към този момент царят нито назначава новото ръководство, нито е премахнал старото, тъй като не е взел решение за приемане или отхвърляне на оставките. Велчев потвърди думите на Свинаров, че темата за манипулациите на Третия извънреден конгрес не е била обсъждана днес, както и че Сакскобургготски по всяка вероятност има свое мнение по въпроса, но до този момент не го е споделял с никого.

simeon_sign.jpg

"Това, което е проблемно, е, че не разбрахме чии оставки иска Симеон Сакскобургготски - дали на старото ръководство на Политическия съвет или на целия Политически съвет”, заяви пък Огнян Герджиков. „Много ми се иска да е имал предвид целия Политически съвет, за да мога да си подам и аз оставката, а и вероятно ще го направя", допълни той. Попитан защо иска да подаде оставка, професорът се пошегува: "Толкова е ефектно да подадеш оставка и после да не ти я приемат. Това са две хубави неща". Той уточни, че ако целият Политически съвет подаде оставки, то лидерът ще прецени кои да приеме и кои - не.

Герджиков бе категоричен, че на този етап промени в групата няма да има, а оставката на нейния зам.-председател Минчо Спасов не е приета от лидера. За промените в кабинета депутатът изрази мнение, че такива няма да има, освен тези, които прецени да направи премиерът Сергей Станишев. Оттук насетне членовете на НДСВ щели да правят силна партия, която да продължава своя път.

”Готов съм да подам оставка, стига тя да ми бъде поискана от лидера, но това не е станало”. Това пък заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, член на стария Политически съвет на НДСВ. Той подчерта, че лидерът на НДСВ е поискал оставките на старото ръководство на партията, т.е. на нейните зам.-председатели и секретар, а не на целия Политически съвет с каквото впечатление останали всички след изявлението на лидера на партията Симеон Сакскобургготски.

Народната представителка от НДСВ Лидия Шулева също заяви, че лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е поискал оставките на старото ръководство на Политическия съвет, защото „явно е констатирал определени нарушения от тяхна страна”. Тя уточни, че жълтият лидер е обосновал своето искане с недобре свършена работа по подготовката на Третия извънреден конгрес на НДСВ. Шулева бе категорична, че той е поискал освен оставките на ръководството на Политическия съвет, и тези хора да напуснат съвета. Според нея документите от конгреса няма да бъдат внесени в съда за регистрация. “Ако ще бъдат внесени за регистрация решенията от конгреса, с които се узаконява новото ръководство на партията, няма смисъл да се искат оставките на старото ръководство”, смята Шулева. По тази причина, според личното й мнение, старият Политически съвет щял да остане валиден до редовния конгрес на жълтата партия.

”Депутати няма да напускат ПГ на НДСВ, не виждам защо да го правят”, каза още лидерът на жълтата формация след заседанието на групата. “Няма защо да има толкова много напрежение и да се предлагат различни схеми за нови коалиции. Това е несериозно”, смята още той. Що се отнася до това дали Третият извънреден конгрес на НДСВ е бил манипулиран, Симеон отговори, че „нещо се доказва, а не само се казва”. Сакскобургготски обясни, че радикалните промени, за които говори в писмо си до структурите на НДСВ, щели да се проведат, когато има “съответни реакции и когато нещата бъдат обсъдени спокойно”. Попитан дали ще има министерски оставки в НДСВ, царят бе категоричен, че това е въпрос, който решава премиерът.

“Проектът НДСВ е далеч по-позитивно нещо от това, което се представя. И аз не крия нищо от вас, но въпросът е, че се опитвам да сваля изкуственото и съвършено измислено виртуално напрежение, така, както през последните години се опитвам да намаля напрежението в политическите отношения в страната”, каза още Симеон Сакскобургготски. „ФН”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5580 |19.06.2007 Изключиха от БСП русенския Павлик Морозов, който накисна шефа си, че кара пиян . 6| 7274 |19.06.2007 Девойки плачат от "сърце" преди теста за 7-ми клас, на момче му прилоша от напрежение. . 0| 5552 |18.06.2007 Предстоящи събития на 19 юни . 0| 6128 |18.06.2007 Наим Сюлейманоглу атакува Меджлиса за втори път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads