Реклама / Ads
54| 4990 |18.07.2010 НОВИНИ

Царят съди България в Страсбург заради запор на имоти?

.
Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски лично е уведомил по телефона премиера Бойко Борисов за намерението си да заведе дело срещу България в Страсбург заради мораториума, който Народното събрание е наложило върху разпореждането с реституираните му имоти, съобщава Mediapool.
 

Сакскобургготски провел същия разговор и със земеделския министър Мирослав Найденов.

Реакцията на бившия премиер е предизвикана, след като земеделското министерство внесе граждански иск в Софийския окръжен съд с претенция за възстановяване на всичките 16 000 декара гори в Рила, които бяха върнати на Симеон с няколко решения на поземлената комисия в Самоков от 2002 и 2003 година, докато самият той беше министър-председател.

Преди две години прокуратурата излезе със становище, според което решенията за връщане на горите са пълни със закононарушения. Като най-фрапиращо бе посочено това, че Сакскбургготски е получил 4500 дка повече, отколкото е била претенцията му. Това се е случило с дублиране на земите от нотариалните актове на интендатството и стари скици на земята.

Министерството на земеделието и горите е платило около 11 000 лева, за да направи собствен правен анализ на казуса, който е показал, че бившият премиер е получил противоправно цялата гора, а не само тези декари. Именно затова делото е заведено за всички терени.

Искът е внесен преди решението на Пловдивския окръжен съд във връзка с иска на Сакскобургготски и сестра му Мария – Луиза за собствеността върху резиденция "Кричим". Миналата седмица съдът обяви, че решението на Конституционния съд не дава пряка възможност за връщането на имотите, които през 1945 година са били собственост на държавата, а не на царя. Ако това решение бъде потвърдено и на следващите две съдебни инстанции, държавата ще получи възможност да използва съдебния прецедент да си върне и другите имоти, стига да заведе съответните искове.

В отговор на въпрос на Mediapool от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) твърдят, че напълно споделят това решение на съда.

Въпреки това МРРБ все още не е завело дела за останалите имоти, върнати на Сакскобургготски. От МЗГ са изпратили на МРРБ правната консултация, която са получили по казуса с горите, защото той е идентичен с останалите казуси с имотите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7054 |16.07.2010 Волен Сидеров във война с Николай Младенов заради "Бултюрк" . 7| 4949 |15.07.2010 Сидеров вика на разпит шефа на ГДБОП заради ДАНС . 6| 4873 |15.07.2010 Сините искат нова герберска оставка заради лобизъм . 3| 4927 |14.07.2010 БСП заплаши Цачева с етична комисия заради пристрастност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads