Реклама / Ads
12| 6299 |08.12.2011 НОВИНИ

Църквата не бива да се управлява, докато се подмокри в леглото

.
отец Гелеменов
Това препоръча отец Гелеменов, според когото дядо Кирил е свестен човек, но пловдивският митрополит Николай бил този, който се заобиколял със скъпи коли и богатство. Кротка църковна революция поиска отецът.
 

Христос е влязъл в Ерусалим, възседнал магаре, а всички свещеници трябва да му подражават, метафорично отсъди по TВ7 отец Георги Гелеменов в коментар на скандалния случай около луксозното возило на варненския митрополит Кирил. На мястото на дядо Кирил бих продал този луксозен автомобил, за да не служа за съблазън на миряните и бих раздал парите по архиерейските наместничества, каза Гелеменов.

Според Гелеменов имало "малко повече скок срещу дядо Кирил", той бил свестен човек. Ако трябва да следим черен духовник, който се е заобиколил със скъпи коли и богатство, това е пловдивският митрополит Николай, продължи отецът и обясни, че този автомобил не бил лично за дядо Кирил, а за митрополията. Нека да се продаде автомобилът и да се даде в църквата. Луксът развращава човека и го отдалечава от християнската идея, препоръча той.


Положението в управлението на Българската православна църква Гелеменов определи като трагично. В момента много хора чакали дядо Максим да се пресели в отвъдното и може би след неговото преселение щяло да има някаква промяна, но от сегашната ситуация страдали най-много миряните, които се чудели в каква посока да отидат, дословно каза Гелеменов.

Какво точно става във висшия клир, ние, редовите свещеници, не знаем. Има явно някакъв друг конфликт, за да подава дядо Кирил оставка и едва ли лъскавият автомобил е причината. Мисля, че дядо Кирил има все още бъдеще като духовник, като ръководител във Варненска епархия. Пък може и патриарх да стане. Нека не го морим дядо Максим, но моментът ще дойде рано или късно и Светият синод ще реши по-нататък кой да управлява бъднините на Българска православна църква, разясни Гелеменов.

Според него била необходима кротка църковна революция и свещениците трябвало да дадат пример за това как църквата трябва да се управлява с превзитериански методи - не пожизнено, докато се подмокри в леглото, а изборно, по достойнство. В Българската православна църква цари тоталитарен режим и свещениците са съвършено безправни, констатира Гелеменов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 6242 |04.10.2011 Проверка в църквата хвърли в ужас "Подкрепа" . 11| 5232 |04.07.2011 Б.Борисов: Щастлив съм, че църквата у нас вече е единна . 61| 6404 |14.03.2011 Църквата клейми Ванга и Дънов . 8| 4940 |20.09.2010 С литийно шествие църквата моли за религия в училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads