Реклама / Ads
210| 14309 |15.05.2013 НОВИНИ

Цацаров: Достойните прокурори са по-грамотни и не са анонимни

.
Сотир Цацаров
Снощи бях събуден от ваша колежка да ме пита чел ли съм писанията на "достойни прокурори". Не съм, спях, каза Цацаров. Прокуратурата демонстрира веществени доказателства от Костинброд с поемни лица, журналистите.
 

Възнамерявахме да представим картина за престъпления, свързани с купуване и продаване на гласове, ще го направим, заяви на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров. Дължим обяснения за още 2 пункта, първият е Костинброд. За него се чуха, говориха всякакви факти, изявления и коментари, вкл. относно това, че прокуратурата се е намесила в предизборната борба, ще изберем един по-необичаен подход - да ви представим фактите по разследването и веществени доказателства в съотвествие с процесуалния закон. Трето - снощи бях събуден от ваша колежка да ме пита чел ли съм писанията на "достойни прокурори". Не съм, спях, каза Цацаров и обеща да говори и за това.

Общият брой на досъдебните производства е 64, разпределението им по райони е: Апелативна прокуратура-София -22, Пловдив -11, Бургас - 10, Варна -11, Велико Търново -9. След това бяха изброени и наложените наказания и осъдените лица за покупка на гласове.

Две лица oт ДПС са осъдени до този момент за покупка на гласове. Законът забранява за невлезли в сила присъди да се дават данни, посочи Цацаров. Всеки обвиняем е невинен до доказване на противното. С този отговор Сотир Цацаров отказа да разкрие конкретните партии, пазарували си граждански вот, но увери, че когато влязат в сила присъдите, ще стане ясно за коя партия са купувани гласове  

Статистиката говорела за добра дейност на прокуратурата и за добро взаимодействие с МВР и ДАНС. Взаимодействието им е обезпечило в достатъчна степен бързата и адекватна реакция, коментира зам.-главният прокурор Ася Петрова. Тя каза, че прокуратурата е работила по всеки един сигнал, независимо от политическата му принадлежност. Работено е и по анонимни сигнали, в които са се съдържали конкретни твърдения за престъпления против политическите права на гражданите.

543 са сигналите, които са постъпили в прокуратурите в страната. След проверка, прокуратурата е преценила в 385 от сигналите, че липсват данни за извършено престъпление.
 
За Костинброд - в петък, 10-ти май в прокуратурата постъпват сигнали, единият касае печатница Мултипринт от Мая Манолова. Проверката от органите на ДАНС завършва с конкретна справка, образувано е досъдебно производство за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите.

Веднага след получаване на справката от ДАНС и образуване на досъдебното производство и след като са посочени съответни данни, които тепърва ще се проверяват, информирах президента на РБ в петък вечерта. Не защото прокуратурата дължи отчет някому, а заради деня на размисъл следващия ден и изборите. Плевнелиев осигурил сигурна охрана на бюлетините, подчерта Цацаров. Тя била организирана от жандармерията. Цацаров предложил до приключване на изборите прокуратурата да работи активно, но да не изнася информация, за да не се "взриви" денят на размисъл. Плевнелиев приел това. Това е нормално взаимодействие на институциите, каза Цацаров.

На следващия ден завършиха първите действия по разследването. Останалото обаче бе оповестено от една медия. Около 17 часа на 11 май поради огромния медиен интерес прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение, което никъде не намеква за намесата на конкретна политическа партия. За мен е необяснимо защо една партия говори, че процентите й са свалени с 5-6%, останалите използваха събитието за собствените си политически цели.

Б. Сарафов, зам.-главен прокурор каза: Сутринта на 10 май постъпиха 3 сигнала, два изпратих до градска прокуратура по компетентност. Съставен е екип от служители на ДАНС, съвместно с експерт по полиграфия за проверка в Костинброд. След пристигането на служителите собственикът на „Мултипринт” Йордан Бончев, развел проверяващия екип.

Недостатък било незаключването на склада, обясни Сарафов. Бончев казал, че изисканите по договор бюлетини са били спедирани до избирателните комисии, а в печатницата са складирани негодните бюлетини и годни, отпечатани в повече, съгласно предвидения излишък. Бончев развел екипа из печатницата.

Изборните бюлетини били напечатани по 3 на лист и не били рязани. В склад имало и нарязани, но нямало белязани бюлетини.

В друго помещение обаче имало 10 палета, които не отговарят на понятието брак – складовото помещение не е заключено. По сигналът е заведено досъдебно производство. Броят на тези бюлетини не е записан в първоначалния доклад на разследващия екип.

В свидетелски показания икономическият директор на „Мултипринт” твърди, че никога не е имал притеснения, че компанията върши нещо нередно. Притесненията му са били, че получили сигнал от Министерски съвет от експерта Иво Цонков, че в община Триадица има некачествени бюлетини. Според Сотир Цацаров неизправните бюлетини се заместват с изправни от резерва, а това е самата печатница. Броят на неизправните бюлетини са няколко десетки (335), а "Мултипринт" ги заменя с бюлетини от склада – това стана на 9 май. На 10 май сутринта бюлетините са докарани, предадени и е подписан констативен протокол, но той е с дата 8 май, сочат показанията на длъжностното лице от печатницата.

Има и случай на доставени на над 1800 бюлетини за София-област, като текстът на констативния протол е изготвен с помощта на Иво Цонков. Изпратени са още 2000 бюлетини за 26 МИР. Нито в този случай, нито в предишния сме пускали машините в печатницата, за да печатаме нови бюлетини, казват от "Мултипринт".

„Ние не сме броили брака, но по мои сметки трябва да са около 370 хил. бюлетини. По договор не сме имали задължение да ги броим”, твърди в своите показания Йордан Бончев.

Главният прокурор заяви, че недоумява защо законът постановява да се прави обществена поръчка за отпечатване на бюлетини, при положение, че държавата притежава печатницата на БНБ. "Това не е упрек към служебното правителство", допълни още той.

Цацаров и Сарафов преценили палетите да не бъдат проследявани до тяхното предназначение по градове, защото са счели за невъзможно това.

Според главния прокурор, това е невъзможно по следните причини: 24-часов режим на работа и цифром и словом – 82 камери на територията на цялото предприятие, които фиксират абсолютно всяко действие в предприятието и записват информацията на седем броя записващи устройства, които ние вече сме иззели. При това положение проследяването на самите палети, за нас е преценено като практически невъзможно. Може да не сме прави; може да не сме толкова опитни – със силите си на Прокуратурата, толкова умеем, заяви Цацаров.

Бюлетините бяха иззети и преместени в прокуратурата, а общото им количеството е 22 палети, уточни той.

Друг обезпокоителен факт бил, че част от палетите били с надпис Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство, Варна.

Показани бяха и мострите от Министерския съвет как трябва да изглеждат бюлетините. Следственият експеримент показа, че част от иззетите бюлетини са идентични с мострите. Бяха показани още и снимки от огледа в печатницата.

Сарафов каза, че междувременно още преди това имало сигнали от различни места за неизправни бюлетини, които трябвало да се заменят с изправни. Ако някъде има неизправни бюлетини, те се заместват с изправни от резерва, оказва се, че резервът е самата печатница, вметна още Цацаров. Той подчерта, че подобни резервни бюлетини трябва да се съхраняват от ЦИК по региони, а не в печатницата, където е установено, че дори не са били заключени.

Беше демонстриран оглед на веществени доказателства с две поемни лица, избрани от журналистите. Беше снета тяхната самоличност.

Вчера бюлетините били извозени от печатницата и всички щели да бъдат детайлно огледани. Скъсвайки всеки плик, ще нарушим закона, затова ще ви покажем по реда на НПК, каза Цацаров. Няма друга процесуална форма, добави Сарафов. Общото количество е 22 палета. Бройката 350 000 дошла от думите на собственика на печатницата.

Първите отворени кочани бяха за Кърджалийски избирателен район 9 и София - 24 район. След детайлния оглед ще има точна информация за кои райони са били предназначени бюлетините.

Не можем да говорим за вина на служебното правителство, а за евентуална отговорност на длъжностни лица от администрацията. Главния секретар е  разпитван два пъти като свидетел, защото е възложител на поръчката, каза Цацаров. Не е бил упражнен никакъв контрол, добави той.

Единствено КС преценява дали могат да бъдат касирани изборите. ЦИК очевидно дължи отговор на въпроса – дали е извършено нарушение на т.нар. мълчание в деня на размисъл от лидери на политически сили, а и от медиите. Нима е пречка ЦИК сама да изпълни задълженията си? Нашата задача е свързана с разследване на престъпления. Това, което каза г-жа Негенцова е, че Прокуратурата е действала по начин, по който е предотвратила извършване на престъпление, каза Сотир Цацаров.

Относно сигнал за транспортна фирма, която трябвало да извърши спедиция, стана ясно, че той също бил от БСП, от юрисконсулта. Първите два сигнала били обединени, защото касаят един и същи предмет. След медийният шум прокуратурата нямала физическа възможност, а и смисъл да се проверява.

Писмото от групата "достойни прокурори", подписано от "Борислав Сарафов", не е подписано от него, а достойните прокурори не са анонимни и са малко по-грамотни, коментира Цацаров писмото, разпространено тази нощ и направи анализ в какви тези се вгражда то. Внушавала се тезата за трите "вещици", които били Д. Пеевски, БСП и Цацаров, манипулирали целия театър.

орислав Сарафов благодари за новата електронна поща, която има вече, но помоли да му бъде предоставена и паролата.

Цацаров коментира, че не вижда нищо обезпокояващо в сигнала на „достойните прокурори”. Документите, приложени към него, не са фалшифицирани, те са част от проверката, която прокуратурата е възложила на ДАНС, но не са цялата проверка, копирани са избирателно. Според Цацаров са подбрани с цел да компрометират днешното му изказване.

На въпрос откъде биха могли да дойдат тези документи, Цацаров отговори, че до настоящия момент тези документи не са се намирали в прокуратурата. Те пристигнаха при прокуратурата преди половин час. Дотогава се намираха в ДАНС, извършваща проверката, обясни Цацаров.

Ако някой си мисли, че прокуратурата ще бъде пасивен наблюдател на престъпления, е объркал времето, обстановката, човека, каза главният прокурор. На въпрос как си обяснява това, че от човек на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, е станал основен техен враг, Цацаров отговори: „Аз не съм враг на никого. Обществото и политиците трябва да решат каква прокуратура искат. Дали искат спокойна и безметежна прокуратура, дали искат съгласна прокуратура, дали искат нормална прокуратура. Моите разбирания са, че аз се стремя към нормална прокуратура. Нямам намерение да променям начина по който работих до сега”, заключи Цацаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 7087 |15.05.2013 "Група достойни прокурори": Нищо в Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броят на бюлетините . 8| 5831 |14.05.2013 Прокурори броят бюлетините в Костинброд . 107| 17974 |09.05.2013 Ужас! Разкриха мрежа за купуване на над 40 000 гласа, прокурори се крият . 40| 5807 |30.04.2013 Цацаров: Незабавно приемаме правила за прилагане на СРС-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads