Реклама / Ads
4| 4530 |03.07.2019 НОВИНИ

Цацаров и Гешев се подиграха с годишния доклад на БХК

.
Сотир Цацаров и Иван Гешев
Ключовите фигури в прокуратурата се подиграха с Българския хелзински комититет. Това става ясно от съобщение на неправителствената организация в сряда.
 

За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказва да приеме годишния доклад на БХК за състоянието на правата на човека в България, който се предоставя на българските институции от 1992 година насам. Главният прокурор е получил изпратения доклад заедно с практиката по антидискриминационни дела и наръчник по антидискриминационно право. Цацаров ги е върнал обратно на БХК, поставени в пощенски плик на главния прокурор.

 

По-особена е реакцията на заместник-главния прокурор Иван Гешев, който не е върнал получените от него издания, но е решил да изпрати на БХК нещо от себе си. Организацията е получила от прокурор Гешев ученически издания на романа "Под игото" на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков.

Иван Гешев специално е отбелязал глава XXII от романа на Вазов - "Батареята на Зли дол". В нея се разказва как борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче.

 

В сборника на Йовков прокурорът е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели.

 

"По-озадачаващо е посланието на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Предполагаме, че то е свързано с етническите малцинства в България, но какво е точно — остава неясно", коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

 

Само преди ден Комисията за защита от дискриминацията оправда прокурор Гешев по сигнал за дискриминационно изказване към ромския етнос.

 

БХК ежегодно изпраща безплатни бройки от годишния си доклад за правата на човека до множество институции и лица на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, до представители на академичната общност и медии. Никоя институция досега не е отказвала да приеме бройки, нито е отговаряла със символични жестове, информират от организацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4698 |02.07.2019 КЗД оправда Иван Гешев за думите му ”и циганите така правят” . 3| 4083 |01.07.2019 Сотир Цацаров за втори път иска имунитета на соцдепутата Георги Михайлов . 2| 4216 |27.06.2019 Цацаров и шефът на ОЛАФ обсъждат финансовите интереси на ЕС . 8| 4352 |26.06.2019 Цацаров се оправдава: Не е вярно, че проверките около „Апартаментгейт” са приключили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads