Реклама / Ads
15| 5068 |20.11.2012 НОВИНИ

Цацаров иска нов ред за гласуване на главен прокурор

.
Сотир Цацаров
Правосъдният министър Диана Ковачева е получила писмо от кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров с искане за промяна на процедурните правила за избор на кандидати както за този пост, така и за председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.
 

"Моля да обсъдите възможността кандидатите да се подлагат на гласуване по друг ред - например по поредност, определена чрез публично теглене на жребий от тях”, се казва в писмото на Цацаров, който засега е едниственият издигнат кандидат - номинираха го седем членове на ВСС.

Според него трябва да се избегнат и най-малките съмнения в публичното пространство за фаворизиране на който и да било от кандидатите, като същевременно не бъдат засегнати сроковете и предпоставките за допускане на кандидатите по обявената вече процедура.

Приетите на 8 ноември от ВСС правила предвиждат поредността на изслушване на кандидатите да се определя по азбучен ред (т. III.1). В същото време обаче правилата предвиждат друг ред на гласуване – според поредността на постъпване на предложенията (т. IV.1), както е по Правилника за организацията и дейността на ВСС и неговата администрация.

"Така се оказва, че независимо от това какви други предложения за кандидати ще постъпят, както и независимо какъв ще е редът ни на изслушване (според имената), предложението за моята кандидатура ще бъде подложено на гласуване първо, тъй като е внесено още на 8-и ноември. Тази поредност на гласуване предизвика множество коментари в общественото пространство и в медиите. Немалка част от тях са в насоката, че така правилата „обслужват” един кандидат и са предназначени да осигурят необходимото мнозинство за него. Считам, че провеждането на честен избор по процедура, която не предизвиква каквито и да е съмнения, е обща цел – както на всички членове на ВСС, така и на всеки от кандидатите”, се казва още в писмото на Цацаров.

Министър Ковачева е изпратила писмото до ВСС с предложение да бъде разгледано на редовното заседание на 22 ноември, уточняват от правосъдното ведомство.

Другото спрягано име за нов главен прокурор е това на преизбрания шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов, който в момента изпълнява временно тази длъжност. Преди дни той определи като несериозна възможността за негова кандидатура и засега наистина никой не я е издигнал.

По повод тази на Сотир Цацаров пък, който е известен като фаворит на ГЕРБ, Найденов коментира, че ако в случая става въпрос за политически обоснован избор, скандалът би надминал този около Венета Марковска.

Това обаче не попречи на премиера Бойко Борисов открито да застане зад Цацаров. Вчера той заяви по негов адрес: „Това е най-добрият окръжен съдия, с когото съм работил като главен секретар на МВР". Още преди няколко месеца Борисов каза, че е добре наследникът на Борис Велчев да е съдия, за да има външен поглед към системата.

Третото обсъждано в медиите име - на сегашния зам.-главен прокурор Галина Тонева, също засега не е официално издигнато като кандидатура.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5155 |17.11.2012 "Топлофикация София" уволни служителка, искала подкуп . 4| 7309 |17.11.2012 Младите от Видин: Искаме дядо Дометиан за патриарх . 21| 5651 |15.11.2012 БСП: Няма по-ниска цена на газа; "Южен поток" е лош . 14| 5048 |13.11.2012 Искаме още половин млрд евро за инфраструктура от 2014 до 2020 г

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads